ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Το Πρώτο Θέμα, ο Στουρνάρας και η δεύτερη φορά που «θα είναι αλλιώς»


Στον Παύλο Πολάκη δεν άρεσε που ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα, δεν του άρεσε που έδωσε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, όπως δεν του άρεσαν και τα όσα είπε στο Πρώτο Θέμα. Δεν του αρέσει επίσης το πώς εννοεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την «δεύτερη φορά αριστερά». Για εκείνον η «δεύτερη φορά» πρέπει να είναι κάτι σαν θεία δίκη – να στείλει στο πυρ το εξώτερον καμιά δεκαπενταριά δημοσιογράφους, να οδηγήσει σε αναγκαστική έξοδο περίπου το μισό δικαστικό σώμα, να απολύσει τον επικεφαλής της (ανεξάρτητης) ΑΑΔΕ και να κρατικοποιήσει τουλάχιστον μία τράπεζα.
Για τον Αλέξη Τσίπρα «δεύτερη φορά» σημαίνει άλλα πράγματα: Διαζύγιο με τον πολιτικό ακτιβισμό, στροφή από τον ριζοσπαστισμό στον κυβερνητικό ρεαλισμό, αποκήρυξη του ρεβανσισμού και, όπου απαιτείται, θεσμική συνθηκολόγηση με τους παλιούς «εχθρούς».
Στην συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ήταν σαφής για το τι εννοεί όταν λέει πως η δεύτερη φορά θα είναι «αλλιώς»: «Θα είναι αλλιώς», είπε, «διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε το πελατειακό κράτος... Θα έρθουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου, να σταματήσει αυτή η ιστορία με το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία, να ξανάρθει μια στοιχειώδης αίσθηση αξιοκρατίας».
Ηταν επίσης σαφής και για τα όρια της ανοχής του απέναντι στον Παύλο Πολάκη – όρια που δοκίμασε για τελευταία φορά ο πρώην υπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν απείλησε με βέτο για το ποιος θα μπει και ποιος όχι στο ψηφοδέλτιο των Χανίων. «Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι μεταξύ μας για το ποιος θα βγεί βουλευτής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας σήμα κατευνασμού.
Ο Παύλος Πολάκης όμως δεν πήγε παρακάτω. Επανήλθε με λίστα επικήρυξης δημοσιογράφων και δικαστών, με προσωπική πολιτική πλατφόρμα για το πώς θα είναι η νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με αιχμές για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Πρώτο Θέμα.
Το πρόβλημα όμως για τον Παύλο Πολάκη είναι πως στο τέλος τις αποφάσεις τις παίρνει ο Τσίπρας. Και στην δική του περίπτωση η απόφαση ήταν ειλημμένη από το περασμένο Σαββατοκύριακο και δεν περιλάμβανε παρά μόνον μία και τελευταία ευκαιρία. ‘Ητοι, μετά το νέο χθεσινό χτύπημα ο αποκλεισμός του από τα ψηφοδέλτια επικυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, η καθαίρεσή του από την θέση του τομεάρχη Διαφάνειας έγινε μονόδρομος μετά τα μηνύματα πολέμου που έστειλε και το μόνο ανοιχτό ερώτημα πια είναι εάν την Τρίτη, στην συνεδρίαση του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου, θα δρομολογηθεί και η διαγραφή του από το κόμμα.
- απόσπασμα απο ρεπορτάζ της Νικόλ Λειβαδάρη στο TVXS