ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Δημοσιογράφοι που πέφτουν απ' τα σύννεφα


Το χάσμα ανάμεσα στο «εγώ» και το «εσύ» αποκτά εγγύτητα στην τραγωδία των Τεμπών. Ο θρήνος και ο σπαραγμός για τα θύματα είναι συλλογικός μαζί με το βαρύ πένθος των οικογενειών που έχασαν τα νέα κορίτσια και τα αγόρια τους. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν γνώριζε, ότι εξαπατήθηκε. Η πολιτική (και ποινική) ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τριάμισι χρόνια αγνοούσε τις δραματικές εκκλήσεις των εργαζομένων. Τα σωματεία εξέδιδαν δελτία Τύπου, προκήρυσσαν απεργίες, μέχρι εξώδικο για τις ελλείψεις και την κατάρρευση του σιδηροδρομικού δικτύου έστειλαν τον περασμένο Νοέμβριο προς τον ΟΣΕ, το υπουργείο Μεταφορών, την Hellenic Train.

Τώρα οι συνδικαλιστές δέχονται τη χλεύη των δημοσιογράφων που τους ζητούν τα ρέστα. «Εσείς τι κάνατε;» τους ρωτάνε στα τηλεπαράθυρα. Κι εκείνοι απαντούν. Και οι δημοσιογράφοι πέφτουν από τα σύννεφα χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη γιατί έκαναν ντιλίτ στα μέιλ τους, γιατί δεν κάλυπταν με ρεπορτάζ το θέμα. Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ «Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον. Μια συγγνώμη και μία υπόσχεση» επιχειρεί να ξεπλύνει τη συνολική ντροπή. 
Ομως δεν είμαστε όλοι ίδιοι και στην «Εφ.Συν.» δικαιούμαστε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε με το πλευρό της κοινωνίας γιατί αναδείξαμε με πρωτοσέλιδα, αποκαλύψαμε (ο Αρης Χατζηγεωργίου πρωτίστως), επισημάναμε με ρεπορτάζ.

Περιμένουμε να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Αχιλλέα Καραμανλή. Από το βήμα της Βουλής με θεατρικό ύφος επηρμένου κυβερνήτη, ψεύτη και αμετροεπή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου έλεγε «είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφαλείας. Να ανακαλέσετε αμέσως» (20/2/23).

Πού είναι ο Κωστής Χατζηδάκης που τον Απρίλιο του 2021 έσβηνε την τούρτα γενεθλίων του που τον απεικόνιζε σαν Σούπερμαν μαζί με τα λογότυπα της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ και της ΔΕΗ για τη συμβολή του στην ιδιωτικοποίηση και την εξυγίανσή τους;

Η υποκρισία των εξουσιών δεν έχει προηγούμενο. Ως κοινωνία δεν ζητάμε να κάνουν χαρακίρι οι ένοχοι. Θα ζητάμε όμως κάθε μέρα να βρεθούν και να τους αποδοθούν οι ευθύνες τους γιατί η αδιαφορία της κυβέρνησης φέρει ατόφια την ευθύνη αυτού του εγκλήματος.

Βασιλική Τζεβελέκου
Eφημερίδα των Συντακτών (04.3.2023)