ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Πέθανε η αγωνίστρια δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου


Πέθανε η αγωνίστρια κατά της χούντας, η κινηματική δικηγόρος η οποία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των φυλακισμένων, Κατερίνα Ιατροπούλου. Η Κατερίνα Ιατροπούλου ήταν η δικηγόρος που αντιστάθηκε στη χούντα και υπερασπίστηκε με πάθος και αφοσίωση τα δικαιώματα των κρατουμένων, υπερασπίστηκε ανθρώπους που καταδικάζονταν με βαριά κατηγορητήρια λόγω την ιδεολογία τους, μετανάστες και πρόσφυγες και ναρκομανείς.
Η αγωνίστρια δικηγόρος γεννήθηκε στην Τρίπολη. Είχε σπουδάσει στη Νομική δίνοντας εξετάσεις σχεδόν κρυφά και εγκαταστάθηκε στα Άνω Πατήσια αρχικά, ενώ έμαθε τα Προπύλαια διαδηλώνοντας με τη Νεολαία Λαμπράκη. Όπως έλεγε η ίδια όπου υπήρχε ζωή και κίνηση ανθρώπων και ιδεών, εκεί θα την έβρισκες.
Το 1982 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «της Φυλακής» για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Σε συνέντευξη της είχε αναφέρει ότι «λίγοι παλέψαμε τη χούντα. Εγώ εντάχθηκα στο Πατριωτικό Μέτωπο ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρήγα Φεραίου και κάποιων ακόμα υποτυπωδών αντιστασιακών πυρήνων. Συγκεντρώναμε πληροφορίες και έντυπα, έκανα τη διανομή. Η εν γένει εμφάνισή μου βοηθούσε να περνώ απαρατήρητη, ώσπου τον Ιούνιο του '68, δίχως να πολυκαταλάβω πώς, βρίσκομαι δαρμένη στην απομόνωση της Μπουμπουλίνας» όπου έμεινε 25 μέρες.
Διέφυγε στο Λονδίνο και το 1976 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει να εργάζεται ως δικηγόρος. Μετακόμισε στα Εξάρχεια και είχε το γραφείο της στην οδό Ναυαρίνου.
Γνωρίστηκε με τον Γερμανό Ρολφ Πόλε τον οποίο και παντρεύτηκε. Ο Πόλε είχε διαφύγει στην Ελλάδα όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά από ομηρία πολιτικού του CDU καθώς είχε καταδικαστεί το 1974 δύο χρόνια μετά την προφυλάκιση του, σε εξήμισι χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή όπλων και υποστήριξη της Φραξιάς Κόκκινος Στρατός (RAF). Ο ίδιος ο Πόλε αρνιόταν κατηγορηματικά ότι ήταν υποστηρικτής της. Όταν του ζητήθηκε από τον δικαστή να παράσχει πληροφορίες για τον εαυτό του, διάβασε τους στίχους του τραγουδιού Mein Name ist Mensch (Το όνομά μου είναι Άνθρωπος).
Ο Πόλε συνελήφθη στην Ελλάδα το 1976, όπου αρχικά το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε το αίτημα για την έκδοσή του στην Γερμανία. Τελικά εκδόθηκε στη Γερμανία με απόφαση του Αρείου Πάγου και το 1982 αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι χρόνια φυλάκισης. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως καθηγητής γερμανικών και μεταφραστής. Παντρεύτηκε με την Κατερίνα Ιατροπούλου η οποία ήταν μέλος της ομάδας υπεράσπισής του όταν ήταν να εκδοθεί στην Γερμανία.