ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πόσο θα μας κοστίσει ο πόλεμος;


του Χρήστου Ξανθάκη 

Είμαι σούπερ μάρκετ φίλε, ψωνίζω άμμο για τα γατιά γιατί τώρα με τις ταρζανιές του Βλαδίμηρου έχουν φοβηθεί και τους φεύγουν ψιλά χοντρά. Κι όπως σηκώνω το σακί το πεντάκιλο, ασταδγιάλα ασήκωτο είναι, ακούω από το διπλανό διάδρομο να συζητάνε δυο υπάλληλοι:
Γιώργος: Μήτσο, θα πας Ουκρανία;
Μήτσος: Ναι ρε Γιώργαρε, μόλις τελειώσω το οκτάωρο.
Γιώργος: Με το αυτοκίνητο θα πας Μήτσο μου;
Μήτσος: Από τώρα μαρσάρω!
Γιώργος: Ένα ογδονταεπτά είχε σήμερα η βενζίνα κι αύριο θα πάει δυόμιση το λίτρο.
Μήτσος: Το ξέρω, γι’ αυτό φουλάρισα πρωί πρωί!
Και πάει λέγοντας…
Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι σε όλα τα γραφεία και σε όλα τα σπίτια και σε όλα τα ταξί (οπωσδήποτε στα ταξί!), κάποια ανάλογη συζήτηση γινόταν από χτες το πρωί, οπότε και μπουκάρανε οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Και για τα φανταράκια θα κουβεντιάζανε και για τον άμαχο πληθυσμό και για τους πρόσφυγες και για τους τραυματίες και για τους σκοτωμένους και για τον Καζαντζάκη που τα έχει πει όλα (όσα δεν έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης, τέλος πάντων…) και πω, πω, πω που πάει η κατάσταση, σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας. Αλλά δεν γίνεται, κάποια στιγμή το μασλάτι θα έφτανε και στον μπερντέ!
Διότι ήδη μας έχουν τσαταλιάσει τα ενεργειακά παιχνίδια των μεγάλων ανά την υφήλιο και η τρύπα στην πορτοφόλα φαίνεται από το εξώτερο διάστημα. Και τρέμει το χέρι κάθε φορά που πάει να παρακούσει την συμβουλή (ή μήπως την εντολή;) Σκρέκα και να ανάψει το θερμοσίφωνο. Και τώρα; Μήπως πάμε για ακόμη χειρότερα; Ορίστε, λοιπόν, τα νέα από το μέτωπο όχι του Ντονμπάς αλλά της οικονομίας:
  • «Ξεπέρασε και τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ, για πρώτη φορά από το 2014. Το αμερικανικό αργό κάνει άλμα 8%, στα 99,48 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατά 8,5%, στα 105,13 δολάρια το βαρέλι.
  • Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία κάνουν άλμα έως και 41%, ενώ η Γερμανική ηλεκτρική ενέργεια Μαρτίου εκτοξεύτηκε έως και 31%. Οι τιμές ενισχύονταν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς εντείνονταν οι εντάσεις για την Ουκρανία».
Και δεν λέω τίποτα για τα χρηματιστήρια που ανατινάχθηκαν ή τα κρυπτονομίσματα που είδαν τα ραδίκια ανάποδα. Τουλάχιστον εκεί συμμετέχεις γνωρίζοντας ότι παίρνεις κάποιο ρίσκο για την επένδυσή σου. Εδώ το ρίσκο που θα παίρνουμε πλέον, είναι ότι θα εγκαταλείψουμε τον ηλεκτρισμό και θα επιστρέψουμε στα μαγκάλια…
Μέσα σε όλα αυτά, έσκασε μύτη και δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls για την εφημερίδα «δημοκρατία», όπου αποφαίνονται οι ερωτώμενοι ότι οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τη θέρμανση και το ηλεκτρικό είναι κατά 40,8 % «μη ικανοποιητικές», κατά 32,9 % «προεκλογικού χαρακτήρα» και μόλις κατά 23,1 % «ικανοποιητικές». Όσον αφορά δε στη διαχείριση της ακρίβειας, το 64,9 % δηλώνει ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε», το 21,1 % υποστηρίζει ότι «έχει κάνει αρκετά αλλά έπρεπε να κάνει περισσότερα» και μόλις το 12,2 % ισχυρίζεται ότι «έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει».
Τέλος, στην ερώτηση «που οφείλεται η δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος», το 37,7 % απαντά «είναι διεθνής συγκυρία», το 28,7 % λέει ότι «οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και το 21,8 % δηλώνει ότι «φταίει η πρόωρη απολιγνιτοποίηση». Για να μην νομίζουνε, δηλαδή, ότι τρώμε όλοι και όλες κουτόχορτο σε αυτή τη χώρα…

Υ.Γ. 1:
Αντιπροχτές που ήμουνα στη Γιάμαλη, μας είπε ο καθηγητής Φαραντούρης ότι η Ελλάδα έχει αποθέματα δέκα ημερών σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, στη Ρεβυθούσα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν αργεί ν’ ακουστεί από κάποια αηδόνια η κραυγή «βάστα Βλαδίμηρε»!

Y.Γ. 2: Ο Μπάιντεν στο χθεσινό του διάγγελμα, ζήτησε από τις εταιρείες ενέργειας να μην κεροδοσκοπήσουν. Και πάλι καλά να λέμε, που δεν απαίτησε ν’ ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική…