ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Aπεβίωσε ο λογοτέχνης και μεταφραστής Αλέξανδρος Ίσαρης


Θλίψη στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ίσαρη, του σπουδαίου λογοτέχνη, μεταφραστή και ζωγράφου. Ο βραβευμένος και παθιασμένος δημιουργός πέθανε σε ηλικία 81 ετών από επιπλοκές του κορωνοϊού το απόγευμα της Πέμπτης.
Όπως σημειώνει η Εταιρεία Συγγραφέων μέλος της οποίας υπήρξε ο Αλέξανδρος Ίσαρης ήταν ένας πολυβραβευμένος, πολυσχιδής και παθιασμένος δημιουργός, ενθουσιώδης και τελειομανής, που ταξίδεψε σε πολλά πεδία και τέχνες, και σε όλα ξεχώρισε, αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε.
Ο Αλέξανδρος Ίσαρης γεννήθηκε το 1941 στις Σέρρες και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία. Έζησε στη Θεσσαλονίκη, και αργότερα στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως γραφίστας, ενώ ασχολούνταν παράλληλα με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Πραγματοποίησε ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, και το 2017 την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας. Δημοσίευσε ποιήματα, πεζογραφήματα και μεταφράσεις και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά (Διαγώνιος, Δοκιμασία, Λωτός, Τραμ, Δέντρο, Χάρτης…) Για οκτώ χρόνια ήταν υπεύθυνος της ελληνικής σύνταξης του περιοδικού "Ausblicke". Ήταν εκ των ιδρυτών της Εταιρείας Τόμας Μπέρνχαρντ.

Έχει μεταφράσει βιβλία των Μαξ Φρις, Τόμας Μαν, Ρόμπερτ Μούζιλ, Γκέοργκ Μπύχνερ, Λούντβιχ Τηκ, Πέτερ Χάντκε, Άρτουρ Σνίτσλερ, Τόμας Μπέρνχαρντ, Ελίας Κανέττι, Ρ. Μ. Ρίλκε κ.ά. Επίσης έχει μεταφράσει κείμενα μουσικών έργων των συνθετών Μπαχ, Χάυδν, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Βάγκνερ και Μάλερ.

Ο Αλέξανδρος Ίσαρης τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων, όπως το Βραβείο Μαρίας Ράλλη, το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης καθώς και δύο βραβεία από το ΕΚΕΜΕΛ. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο του Βίνκελμαν ή Το Πεπρωμένο. Για το ίδιο βιβλίο ανακηρύχθηκε «Συγγραφέας της χρονιάς» από το περιοδικό Status και ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο του Public για το βιβλίο «Εγώ ένας ξένος».