ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Οι 100 κομπάρσοι που έγιναν 16


Όταν, λοιπόν γυρίζαμε το "Η Αλίκη στο ναυτικό" χρειάστηκαν πολλοί κομπάρσοι.
-Πόσους, με ρώτησε ο Φίνος.-Καμιά εκατοστή.
Ο Φίνος βγήκε από τα ρούχα του, παρόλο που ήταν πάντοτε μερακλής και ρέκτης.
-Τρελάθηκες;
-Γιατί, Φιλοποίμην; Πώς θα τους κάνουμε τους μαθητές της Σχολής Δοκίμων;
-Για πάρε μολύβι και κάτσε.
Πήρα μολύβι και κάθισα.
-Εκατό κομπάρσοι προς ογδόντα δραχμές τη μέρα, μας κάνουν οκτώ χιλιάδες. Έτσι;
-Έτσι.
-Πόσες μέρες θα τους χρησιμοποιήσεις;
-Καμιά εικοσαριά.
-Αν, λοιπόν, πολλαπλασιάσουμε τις οκτώ χιλιάδες επί είκοσι μας κάνουν εκατόν εξήντα χιλιάδες ή όχι;
-Μας κάνουν.
-Τι θα φοράνε τώρα;-Πρέπει να έχει τρεις στολές ο καθένας. Μια στολή εξόδου, μια στολή απλού ναύτη και μια στολή υπηρεσίας.
-Ξέρεις τι μου λες τώρα;
-Τι;
-Μαζί με τους ζωστήρες και τα λοιπά, τέσσερα χιλιάρικα τουλάχιστον το άτομο. Κι όταν τα άτομα είναι εκατό, επί τέσσερα χιλιάρικα μας κάνουνε τετρακόσια χιλιάρικα. Πρόσθεσε τώρα κι ένα χιλιάρικο τα μεταφορικά τους, πρόσθεσε και όλα τ’ άλλα έξοδα και θα δεις ότι οι κομπάρσοι που που ζητάς θα στοιχίσουνε όσα θα στοιχίσει μια ολόκληρη ταινία.
-Και τι θα γίνει τώρα;
-Να κάνεις τη δουλειά σου με λιγότερους κομπάρσους.
-Με πόσους δηλαδή;
-Με δέκα!
Και τελικά είχε δίκιο. Όλα γίνονται. Με δέκα κομπάρσους, με δέκα νέα παιδιά – τελικά νομίζω γίνανε δεκάξι – που με τη βοήθεια του Κώστα Παπαχρήστου τα ντύσαμε δοκιμάκια, γυρίσαμε με ταχυδακτυλουργικό τρόπο όλες τις σκηνές και όλες τις παρελάσεις. Μπροστά από την κινηματογραφική μηχανή παρελαύνανε οι δεκάξι, ύστερα όταν χανόντουσαν από την οπτική γωνία τρέχανε πίσω από τη μηχανή και ξαναπαρελαύνανε {...}»
  • Διάλογος του Αλέκου Σακελλάριου με τον Φιλοποίμενα Φίνο στην προετοιμασία των γυρισμάτων για την «Αλίκη στο Ναυτικό». Το απόσπασμα είναι από θέμα του Άγγελου Μενδρινού στο newsbreak.gr. Το δημοσίευμα παρέχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες ανάμεσα στις οποίες το πού βρίσκεται (εκτός Ελλάδος) σήμερα το πλοίο τής «Αλίκης στο Ναυτικό» και κριτικές εφημερίδων της εποχής, ακόμα και της Αριστεράς που είχαν θετική άποψη. Το θέμα συνοδεύεται από παλιό έντυπο υλικό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Δείτε το εδώ.
- από το Harddog