ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Oι εφημερίδες των 360.000 φύλλων την ημέρα

Εξήντα χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 1960 η Πάρνηθα ήταν και πάλι χιονισμένη, το κρύο βαρύ και η ανάβαση μικρή περιπέτεια. Δεν υπήρχε ίντερνετ, ούτε καν τηλεόραση και οι εφημερίδες ζούσαν τις «χρυσές στιγμές» τους.
Εκείνο το μήνα πούλησαν 360.000 φύλλα, από αυτά τα 192.276 οι απογευματινές κι ανάμεσά τους η Αθηναϊκή, η πρώτη πραγματικά λαϊκή εφημερίδα που κυκλοφόρησε με τη λογική του περιοδικού σε..
σχήμα εφημερίδας. Άλλωστε ο εκδότης της Γιάννης Παπαγεωργίου είχε λανσάρει από τα χρόνια πριν τον πόλεμο το πιο πετυχημένο λαϊκό περιοδικό, τον Θησαυρό και το 1951 λανσάρισε την πρώτη μεγάλη απογευματινή λαϊκή εφημερίδα, με πολύ χρώμα, πολλά αναγνώσματα και ακόμη περισσότερη μαχητικότητα.
Όμως τι λαϊκή εφημερίδα θα ήταν εάν δεν φιλοξενούσε τακτικά την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Η εθνική σταρ εγκαινίασε μια στήλη που είχε τον τίτλο «περίπατος με εφτά αστέρια», όπου ισάριθμες σταρ θα έβγαιναν βόλτα για χάρη των αναγνωστών της εφημερίδας. Ο Αρχέλαος εκ των γελοιογράφων (ο άλλος ήταν ο Βασίλης Χριστοδούλου), αλλά και συντάκτης ύλης έπαιξε και το ρόλο του φωτογράφου, αλλά και του δημοσιογράφου, αφού έγραψε τις δικές του εντυπώσεις από το ρεπορτάζ του Γιώργου Μαλούχου. Η Αλίκη δροσερή, νέα, γυρίζει εκείνη την εποχή το «κλωτσοσκούφι» με συμπρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη σε παραγωγή της Finos Film. Οι μεγάλες επιτυχίες είναι μπροστά της.
 - δειτε τις εφημερίδες και φωτογραφίες της εποχής στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ