ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Μπουρλότο στη Μέση Ανατολή από τη δολοφονία Ιρανού στρατηγού

Με εντολή του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίθεση με drones και χρήση ρουκετών στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατα την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ο πανίσχυρος Ιρανός στράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.
Το στρατιωτικό πλήγμα που επέφερε στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης η αμερικανική..
επίθεση βάζει «φωτιά» στο σκηνικό που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή. Η εξόντωση του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, (ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής) έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα θερμόμετρο αποσταθεροποιώντας την κατάσταση και προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στο αραβικό κόσμο και όχι μόνο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα από τα ξημερώματα μέχρι και αυτήν την ώρα:
  • Ο πανίσχυρος Ιρανός στράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο δεύτερος τη τάξει της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά (με εντολή Τραμπ) κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού με drones στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
  • Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Σουλεϊμανί ο πρόεδρος Τραμπ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.
  • Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως.
  • Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού στρατήγου και ανακοίνωσε το διάδοχό του που είναι ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί.
  • Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προέβλεψε ότι η δολοφονία του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς θα ενισχύσει την «αντίσταση» στην Μέση Ανατολή αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
  • Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν αρκετές χώρες επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
  • Η εξόντωση του στρατηγού Σουλεϊμανί, που διατηρούσε (εξ οφίτσιο) στενή σχέση με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των κρυφών πολέμων στη Μέση Ανατολή στους οποίους εμπλέκονται το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (Ισραήλ και Σαουδική Αραβία).
  • Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ ενώ αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας.
  • Η επικίνδυνη κλιμάκωση με ευθύνη των ΗΠΑ προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την πτώση των χρηματιστηρίων.
  • Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε εσπευσμένα από την Αθήνα την ίδια ώρα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις (Χεζμπολάχ).
  • Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τον φόνο του στρατηγού Σουλεϊμανί και επιτέθηκε στον πρόεδρο Τραμπ Ντόναλντ που δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο πριν διατάξει την επίθεση.
  • Μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, πλήθος ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας κρατώντας πορτρέτα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική»
πηγή: efsyn