ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

50 χρόνια επίκαιροι «Ανθρωποφύλακες»

Γιανουλόπουλος, Κουσουρής, Ψαρράς, Κοροβέσης
Μια βαθιά ανάσα ζωής και ελευθερίας πήραμε όσοι βρεθήκαμε τη Δευτέρα στο «Τριανόν» στην εκδήλωση για την ένατη επετειακή έκδοση με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία των «Ανθρωποφυλάκων» του Περικλή Κοροβέση.
Τους λόγους για τους οποίους το συγκλονιστικό βιβλίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο ανέλυσαν..
οι ιστορικοί Γιάννης Γιανουλόπουλος και Δημήτρης Κουσουρής, ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς και ο Κώστας Μανταίος από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, μετά την προβολή του επεισοδίου της εκπομπής «Θεατροσκόπιο» για την ομότιτλη παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης.
Ο ανθρωπιστής συγγραφέας κατά την παρουσίαση του βιβλίου (κυκλοφορεί τώρα από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων) δήλωσε απλός γραφέας ενός αφηγήματος, που μισήθηκε από το κατεστημένο και αυτό αποτελεί δείκτη και για την Αριστερά σήμερα, ενός κοινωνικού συμβάντος που περιγράφει όσα υπέφεραν περίπου 3.000 κρατούμενοι από τους βασανιστές. «Εγώ έτυχε να το καταγράψω. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μου έχει γίνει είναι ότι πολλοί που έπαθαν τα ίδια, μου είπαν ότι θα μπορούσαν να το έχουν γράψει κι εκείνοι» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ήρωας αλλά κάποιος ο οποίος δεν μίλησε γιατί δεν μπορούσε να προδώσει τους φίλους του και ανθρώπους που εκτιμούσε και να ξεφτιλίσει τις ιδέες που τους έφτιαξαν.


- από ρεπορτάζ της Λένας Κυριακίδη στην efsyn (ολόκληρο ΕΔΩ)