ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Δώσε πόνο Ερντογάν

Όταν το προσφυγικό γίνεται παιχνίδι στα χέρια του Τούρκου πρόεδρου

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης (newpost)

ΟΚ, πάμε απ’ την αρχή με την ερώτηση των 64.000 δολαρίων: Εδώ ο Ερντογάν έχει γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι την μοίρα 70 εκατομμυρίων Τούρκων, θα κωλώσει σε 3 μύρια πρόσφυγες; Εδώ έχει φορέσει χαλινάρι στους συμπατριώτες του, στο αίμα του, σε ανθρώπους που μιλάνε την ίδια γλώσσα, που γιορτάζουν τις ίδιες γιορτές, που μεγαλώσανε και μεγαλώνουν μαζί, θα προβληματιστεί με την τύχη κάτι άσχετων τύπων που φτάσανε ξυπόλυτοι στη χώρα του και παρακαλάνε για ολίγο οίκτο; Εδώ απολύει για πλάκα 22 χιλιάδες υπάλληλους σε μια μέρα και θα έχει πρόβλημα να φορτώσει κόσμο και κοσμάκη σε βάρκες και να τον αμολήσει στο Αιγαίο; Μιλάμε για έναν ταπεινό πολιτικό.. εδώ πέρα ή για κάποιον που ονειρεύεται εαυτόν ως διάδοχο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή; Για να μην πω του Μωάμεθ του Πορθητή…
Με τα λόγια του ιδίου του Ταγιπ:
«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί.  Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας! Η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.»
Είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι «ευκαιρία μέσα στην κρίση» και ο Ερντογάν το παίζει μια χαρά το χαρτί. Μια χαρά από την πλευρά του βεβαίως, γιατί από την πλευρά των Ευρωπαίων άσε καλύτερα. Των Ευρωπαίων που του προσφέρανε το τυράκι της ενταξιακής διαδικασίας και τώρα προσπαθούν να το καθυστερήσουν όσο μπορούν. Των Ευρωπαίων που συμμετείχαν με πολλή χαρά στην άλωση του Ιράκ και στην αποσταθεροποίηση της Συρίας και αφού αποκόμισαν τα σχετικά κέρδη τώρα αρνούνται να υποστούν τις παράπλευρες ζημίες. Των Ευρωπαίων που προσφέρανε και στην Ελλάδα τη λύση των hot spots με παροχή ασύλου σε όσους εισερχόμενους το δικαιούνται και δεν έστειλαν ποτέ τους ειδικούς για τη διεκπεραίωση που θα ανακούφιζε τα νησιά. Ένας πόντος εδώ στον Σταύρο Θεοδωράκη που έβαλε στην άκρη το αντιπολιτευτικό μένος και έγραψε στο τουίτερ:
«Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Όχι άλλα έγγραφα.»
Κι ένας πόντος στον Γιώργο Κουμουτσάκο, που ανάμεσα στις πρώτες δηλώσεις του ως τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής είπε και το εξής ψύχραιμο:
«Μία υπαναχώρηση από κύκλους της Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας θα μας βάλει σε δυσμενή δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού».
Όπως το λέει: «Θα μας βάλει». Όχι θα βάλει τον Μουζάλα, όχι θα στριμώξει στον Τσίπρα, όχι θα κάψει τον Καμμένο. Θα μας βάλει όλους μας και όλες μας! Έτσι μιλάει ο κόσμος ο σκεπτόμενος όταν πρόκειται για θέμα εθνικό και κρίσιμο. Δεν μιλάει σαν τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για «αισθήματα ασφαλείας» και για «απέραντους καταυλισμούς» και για «ακραίους ψεύτες». Αυτά είναι για παιδάκια στα σχολεία. Στα δημοτικά σχολεία, γιατί στα γυμνάσια και στα λύκεια, δεν μασάνε πια από τέτοιες χαζομαρίτσες…