ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025

Τα 4+2 επιτελικά στελέχη που θα τρέξουν το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα


Ακόμη δεν τον είδαν Γιάννη τον εβγάλανε... Ο λόγος για το νέο κόμμα που θα φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι και τα ονόματα αυτών που θα τρέξουν το εγχείρημα. μεταξύ πολλών άλλων αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν θα έχει φτιάξει στο μεταξύ κόμμα με τις γνωστές δομές ή θα προτιμήσει την λύση της «εκλογικής λίστας Τσίπρα».
Ο Τσίπρας προκειμένου να έχει ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές επιθυμεί, λένε, εκτός των άλλων να έχει μαζί του ένα ικανό στελεχιακό δυναμικό, περίπου 2.000 ατόμων σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι, όσοι το εισηγούνται εκτιμούν ότι, η λύση ενός εκλογικού σχήματος θα επιτρέψει την ενσωμάτωση προσώπων από όλη την επικράτεια, χωρίς ιδιαίτερο οργανωτικό φόρτο, αλλά και δεσμευτικές σχέσεις για το μέλλον.
Την ίδια στιγμή, μέσα από τη διαδικασία του εκλογικού ψηφοδελτίου θα μπορούν να προσχωρήσουν σε αυτό βουλευτές και στελέχη χωρίς τη βάσανο της στενής κομματικής ταυτότητας ή να δρομολογήσουν τυχόν βελούδινη έξοδό τους από άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η νέα ανθρωπογεωγραφία που θα διαμορφωθεί στο προοδευτικό ημισφαίριο με φόντο την εκλογική λίστα θα αποτελέσει, κατά πληροφορίες, το πρόπλασμα για το νέο κόμμα, το οποίο θα ακολουθήσει ως επιστέγασμα της ώσμωσης του πρώην Πρωθυπουργού με την κοινωνική βάση και πάντως μετά τις εθνικές εκλογές.

Από πού αντλεί δυνητικά ψηφοφόρους ο Τσίπρας; Παίρνει σχεδόν τα 2/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ των ευρωεκλογών του 2024, ένα 40% από το αντίστοιχο ποσοστό της Νέας Αριστεράς, ένα 19% από την Πλεύση, ένα 13% από τις ψήφους του ΚΚΕ και σχεδόν ένα 10% από το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για μια σημαντική καταγραφή προδιάθεσης, όχι απαραίτητα πολιτικής δυναμικής. Δείχνει, όμως, ότι ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος παραμένει ήδη διαθέσιμο για κάτι που ακόμη δεν υπάρχει.

H εξάδα

Πάντως topontiki αναφέρεται σε μία εξάδα στελεχών στην οποία στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας το νέο του πολιτικό ξεκίνημα. “Ξεσκαρτάρει” έτσι τον περίγυρο και δεν αφήνει περιθώρια για παιχνίδια άλλων παραγόντων που εμφανίζονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως προπομποί ή ως ενδιάμεσοι πόλοι για το εγχείρημα.
Έτσι κι αλλιώς ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει σε αυτή την ενδιάμεση φάση να μην ταυτιστεί με ενεργά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή με παράγοντες που μπορεί να θολώσουν πολύ το μήνυμα περί “νέων και άφθαρτων προσώπων”, που θα τρέξουν το πολιτικό σχήμα. Βέβαια είναι περίπου αδύνατο να μην έχει κοντά του και έμπειρα στελέχη, που γνωρίζουν το χώρο, έχουν μακρά διαδρομή, τους εμπιστεύεται και μπορούν να αναλάβουν κρίσιμες αποστολές.

Οπως γράφει topontiki από τα έξι στελέχη που θωρούνται ως πυρήνας, τα τέσσερα από αυτά τα στελέχη είναι στενοί, επίσημοι τρόπον τινά, συνεργάτες του, ενώ τα άλλα δύο είναι άτυπα οι πιο έμπιστοι συνομιλητές του σε πολιτικό επίπεδο.
Οι Γιώργος Βασιλειάδης (πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Χουλιαράκης (πρώην υπ. Οικονομικών), Δημήτρης Λιάκος (πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και Μιχάλης Καλογήρου (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα) είναι τα τέσσερα πρόσωπα που θα αποτελούν τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Ρόλο… άτυπων συμβούλων διαδραματίζουν η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, με την πρώτη για προφανείς λόγους να μην μπορεί να εμφανίζεται επισήμως ως συνοδοιπόρος. Η κυρία Γεροβασίλη είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – άρα εμπίπτει στη δέσμευση Τσίπρα ότι δεν θα πάρει εν ενεργεία μέλη της ΚΟ του κόμματος μαζί του – και επιπλέον αντιπρόεδρος της Βουλής. Όπερ σημαίνει ότι ο ρόλος και η θέση της της είναι εξαιρετικά λεπτή. Αλλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ένα κόμμα του κ. Τσίπρα χωρίς την κυρία Γεροβασίλη σε ρόλο κλειδί.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτόν τον στενό πυρήνα συνεργατών με τους οποίους θα «χτίσει» τα επόμενα βήματά του στην πολιτική σκηνή.
Δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέο κόμμα πριν την νέα χρονιά, – μέχρι την άνοιξη προσδιορίζεται ο ορίζοντας μίας τέτοιας κίνησης – με τον ίδιο να δηλώνει πως θέλει να «αφουγκραστεί» πρώτα «τις ανάγκες των πολιτών», προαναγγέλλοντας περιοδείες.

Κερδίζοντας χρόνο (και βλέποντας και τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που θα έρθουν σύντομα με μεγάλο ενδιαφέρον) αναμένεται να τραβήξει μαζί του κι άλλα στελέχη, όχι μόνο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με topontiki oι Κώστας Ζαχαριάδης, Στέργιος Καλπάκης, Πόπη Τσαπανίδου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Μπάρκας δείχνουν να είναι προ των… πυλών, ενώ έντονο ενδιαφέρουν έχουν εκδηλώσει βουλευτές όπως ο Γιώργος Καραμέρος, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Χάρης Μαμουλάκης για αρχή. Αρκετοί -και λογικά – τηρούν στάση αναμονής.

Ποιοι θα τον ακολουθήσουν

Πάντως όπως γράφει το ieidiseis στο σκάφος του Αλέξη Τσίπρα δεν θα ανέβει ο Παύλος Πολάκης (ο οποίος χθες τον κατηγόρησε για 5η διάσπαση), δεν θα είναι ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου. Το ίδιο λογικά και η Έλενα Ακρίτα που είπε χθες «είμαι ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιοι είναι πολύ πιθανό να σταθούν στο πλευρό του από τον ΣΥΡΙΖΑ; Τα βλέμματα πέφτουν στην Όλγα Γεροβασίλη, οπωσδήποτε στην Πόπη Τσαπανίδου, στην Κατερίνα Νοτοπούλου, στον Κώστα Μπάρκα, ενδεχομένως ακόμα ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Γιαννούλης ή ο Στέργιος Καλπάκης, αλλά και άλλοι, όπως ο Γιώργος Καραμέρος (που μίλησε για νέα προοπτική) ή ο Χάρης Μαμουλάκης (που έκανε λόγο για θετική εξέλιξη), ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Συμεών Κεδίκογλου.

Το «παζλ» αναμένεται να ανανεώνεται συνεχώς, ειδικά όταν το εγχείρημα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και ξεκινήσει η νέα κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.