ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει τον «μαρτυριάρη» Ζελένκσι


Φωτιές άναψε στο Μαξίμου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χθες, με ανάρτησή του στο «X», «κάρφωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό, επιτεύχθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι σε καλό δρόμο και οι εργασίες για «μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».
Πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να διαψεύσουν τα όσα είπε ο Ζελένσκι, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν άμεσες εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό.
Μια ημέρα μετά, ο Κυρ. Μητσοτάκης –απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά– ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, παρά τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Ζελένσκι.
«Καμία συμφωνία, κυρία Ψαρρά. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν δυνατόν, εξάλλου, να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προφανές και σίγουρα αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας τα οποία τόσο ευαίσθητα είναι».
► Εξάλλου, στη συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης επενέλαβε ότι είναι υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και της χρηματοδότησης «αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας», με την έκδοση ευρωομολόγων να αποτελεί για τον ίδιο μια βασική επιλογή. Ειδικότερα για το θέμα των ευρωομολόγων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κοινού δανεισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.