ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Εφημερίδα και στο τελευταίο χωριό; Γιατί όχι;


Η είδηση δεν είχε καμιά τύχη στα ελληνικά ΜΜΕ, αφορά το Βέλγιο, την κατά συνθήκην καρδιά της Ε.Ε., και είναι διπλής ανάγνωσης ως προς το μέλλον της ενημέρωσης, ιδιαίτερα της έντυπης. Στα μέσα Δεκεμβρίου η βελγική κυβέρνηση κατέληξε σε έναν εσωτερικό συμβιβασμό όσον αφορά τον τρόπο επιδότησης της διανομής των εφημερίδων και των περιοδικών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις αραιοκατοικημένες περιοχές, χωριά και κοινότητες με κάτω από 225 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Το θέμα αυτό την είχε φέρει σε σύγκρουση με τους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών, με τις ίδιες απομακρυσμένες κοινότητες που αποκλείονταν εν μέρει από το αγαθό της ενημέρωσης, αλλά και με τα συνδικάτα της δημόσιας ταχυδρομικής υπηρεσίας BPost, που μέχρι τώρα κάλυπτε με κρατική επιδότηση τη διανομή των εφημερίδων και περιοδικών σε κάθε γωνιά της χώρας.
Αυτό το μακρόχρονο καθεστώς διανομής, που εξασφάλιζε ότι η εφημερίδα θα φτάσει στην ώρα της και στο τελευταίο χωριό, ανατράπηκε με την ιδιωτικοποίηση της διανομής. Η δημόσια Bpost έχασε τον σχετικό διαγωνισμό (και την αντίστοιχη επιδότηση) τον οποίο κέρδισαν δυο ιδιωτικοί όμιλοι: η PPP για τις εφημερίδες (όμιλος με παρουσία σε άλλες τέσσερις χώρες της Ε.Ε.) και η Proximy για τα περιοδικά.
- περισσότερα στην EφΣυν ΕΔΩ