ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Ομολογία αποτυχίας


Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης.Το Μαξίμου προχώρησε σε ανασχηματισμό ανασύνταξης σε κρίσιμα πεδία που καταγράφηκαν αποτυχίες το προηγούμενο διάστημα, με πιο χαρακτηριστικό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου απομακρύνθηκε ο Γιάννης Οικονόμου και επέστρεψε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για πέμπτη φορά στην πολιτική του διαδρομή.
Ο Γιάννης Οικονόμου αξιολογήθηκε αρνητικά στο συγκεκριμένο πόστο μετά το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στου Ρέντη.
Η μετακίνηση Χρυσοχοΐδη προκάλεσε εξελίξεις-ντόμινο και σε άλλα υπουργεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνει το υπουργείο Εργασίας και επιστρέφει στο υπουργείο Υγείας.
Οι αλλαγές
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Αντιδράσεις

Ομοβροντία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Τα κόμματα κάνουν λόγο για «ομολογία αποτυχίας», ενώ εστιάζουν την στελεχιακή ένδεια της κυβέρνησης, αλλά και τον μεγάλο αριθμό των υπουργών. Παράλληλα, τονίζουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή της ατζέντα.
ΣΥΡΙΖΑ
«Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου - Να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν τις στηρίζει»
ΠΑΣΟΚ
«Με όρους ανακύκλωσης ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά.
Μόνο που πήχης δεν είναι πια τα ανέξοδα λόγια, αλλά η αδυσώπητη πραγματικότητα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021 και με "διαπιστευτήρια" την αναποτελεσματική παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας, καθώς το Ε.Σ.Υ. καταρρέει και απαξιώνεται συστηματικά.
Ως φαίνεται, το Υπουργείο Υγείας είναι μονοπώλιο των πολιτικών τέκνων του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών σε μια σειρά από γεγονότα και χρειάστηκαν έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη για να το ομολογήσει.
Οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς "μουσικών καρεκλών" να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της».
ΚΚΕ
«Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες “διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης “μεταρρυθμιστικής” ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν».
Νέα Αριστερά
Για «ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.
«Ο "περιορισμένος" ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι άλλη μία ομολογία της "διευρυμένης" κυβερνητικής αποτυχίας. Ο κ. Μητσοτάκης "ανασχημάτισε" υπουργούς που ο ίδιος είχε "ανασχηματίσει" κατά την πρωθυπουργική του θητεία! Όσους ανασχηματισμούς και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, οι Έλληνες πλέον έχουν "σχηματίσει" σαφή άποψη για το εύρος της κυβερνητικής αποτυχίας και επικινδυνότητας».