ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Εφτάψυχοι


Στη δημοσιογραφία ο χρόνος τρέχει και είναι πυκνός. Συγκεντρώνει γεγονότα, μετράει εξελίξεις και ανθρώπους μαζί με τα δευτερόλεπτα και πιέζει πάντα τον δημοσιογράφο. Πώς να μετρήσεις επτά χρόνια στο Documento; Με τις δημοσιογραφικές επιτυχίες; Με τις αποκαλύψεις; Με τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον του; Μήπως με τις εργατοώρες πάνω από έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία; Με αναλύσεις και πληροφορίες; Με την αποδοχή στο εξωτερικό και τις διεθνείς αναφορές ή τις εξελίξεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα τα δημοσιεύματά του; Με τους φίλους που μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν ή με τους εχθρούς;

Κάθε χρόνος που περνάει για το Documento είναι η επιβεβαίωση ότι είναι αναγκαίο. Εχουν προφητεύσει δεκάδες φορές ότι δεν θα αντέξουμε και το έχουν ευχηθεί χιλιάδες. Αλλά είμαστε εδώ. Ενας ζωντανός δημοσιογραφικός οργανισμός που πορεύεται αταλάντευτα με βάση όσα πιστεύει. Πορευόμαστε ανυπότακτα και χωρίς να υποκρινόμαστε ότι αντιπροσωπεύουμε τους πάντες. Θέλουμε να εκφράζουμε την κοινωνία και να είμαστε σύμμαχοί της. Αυτό άλλωστε πρέπει να είναι η δημοσιογραφία.

Δεν πιστεύουμε ότι η δημοσιογραφία είναι ένα μαυσωλείο στο οποίο αποτίνουμε φόρο τιμής στο ευλογημένο πλην όμως νεκρό σώμα της δημοσιογραφίας. Η δημοσιογραφία πρέπει να είναι ζωντανή, αιχμηρή και με άποψη. Η δημοσιογραφία δεν οφείλει να είναι ουδέτερη αλλά αληθινή. Αυτή είναι η πραγματική και ουσιαστική απαίτηση.

Οταν αποκαλύπτουμε κάτι δεν έχουμε το άγχος να το συμψηφίσουμε με κάτι άλλο για να είμαστε συμπαθείς και ψευδοϊσορροπημένοι. Γιατί, όπως λέει κι ένας κανόνας της δημοσιογραφίας, «αν κάποιος πει στον δημοσιογράφο ότι βρέχει, το ζητούμενο δεν είναι να βρει και κάποιον άλλο που θα λέει ότι δεν βρέχει ώστε να εμφανιστεί ότι έχει όλες τις απόψεις, αλλά να ανοίξει το παράθυρο και να διαπιστώσει αν βρέχει, ώστε να ενημερώσει αληθινά τον κόσμο».

Δεν ψάχνουμε απόψεις για να κάνουμε συμψηφισμούς και να δημιουργήσουμε ηλιοφάνεια εκεί που βρέχει καταρρακτωδώς και επικίνδυνα. Λέμε και θα λέμε την αλήθεια όπως την αντιλαμβανόμαστε. Και αυτό πλέον εκτιμάται από φίλους και εχθρούς.

Documento