ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Η μάχη της παράγκας στη Δραπετσώνα του 1960

Η Αφύλαχτη Διάβαση παρουσιάζει αυτό το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, 12:00-13:00, από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το β' μέρος του πρωτότυπου ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για τη λεγόμενη "μάχη της παράγκας".
Κατά τη διάρκεια του 1960, με κορύφωση τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, οι κάτοικοι της Δραπετσώνας θα προβάλουν ως βασικό αίτημα προς την κρατική διοίκηση την αυτοστέγαση και θα αγωνιστούν για να αποτρέψουν τον προωθούμενο από την τότε κυβέρνηση πολεοδομικό σχεδιασμό. Αλλά στην ουσία θα αγωνιστούν..
για την προσφυγική τους ταυτότητα η οποία συμπυκνώνεται σε μία εκδοχή της παράγκας που κινείται περισσότερο στα όρια του φαντασιακού και λιγότερο του πραγματικού χώρου.
Με αφορμή το τελεσίγραφο για το γκρέμισμα 499 παραπηγμάτων, ξετυλίγεται η ιστορία της προσφυγικής Δραπετσώνας τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της Αφύλαχτης Διάβασης στηρίζεται σε πρωτογενείς μαρτυρίες κατοίκων και τεκμηριώνεται με ντοκουμέντα από την ψηφιακή συλλογή της Βουλής των Ελλήνων.
Κεντρικό πρόσωπο των γεγονότων υπήρξε ο τότε δήμαρχος Δραπετσώνας Μαρίνος Κοσκινάς, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και παλιός ποδοσφαιριστής. Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος θα ξετυλίξει για πρώτη φορά δημόσια το νήμα της ζωής του πατέρα του ο γιος του Κώστας Κοσκινάς, καθηγητής ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, η εκπομπή τεκμηριώνεται με κείμενα του Γιάννη Θεοδωράκη, ο οποίος κάλυψε δημοσιογραφικά τα γεγονότα της μάχης της παράγκας. Τα τεκμήρια προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του γιου του Γιώργου Θεοδωράκη.
Αποσπάσματα από τεκμήρια και ντοκουμέντα διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαγιάννης.
Παίζουν και τραγουδούν Κώστας Καλαφάτης και Νικόλας Μαύρος.
Έρευνα - παρουσίαση - τεκμηρίωση: Θωμάς Σίδερης
Info
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Η μάχη της παράγκας»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi