ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

Ο Τσέκερης απαντάει στον Κοροβέση

Αμεση ήταν η απάντηση του διευθυντή της εφημερίδας ΑΥΓΗ, Αγγελου Τσέκερη, στα όσα ανέφερε σε άρθρο του στην ΕφΣυν ο Περικλής Κοροβέσης (δείτε ΕΔΩ) όπου αποκαλούσε την «Αυγή» «φτηνιάρικο όργανο της κυβέρνησης» που αναπαράγει «τα έντονα συμπτώματα ενός ‘‘νεοαυριανισμού’’ της επίσημης κυβερνητικής γλώσσας».  Ο Τσέκερης που κάνει λόγο για..
ατεκμηρίωτους χαρακτηρισμούς αναφέρει σε επιστολή του προς την ΕφΣυν:
   “ Κύριε Διευθυντά
Στο κείμενό του στην ΕΦ.ΣΥΝ. του Σαββάτου 16/6, ο Περικλής Κοροβέσης αποκαλεί την «Αυγή» «φτηνιάρικο όργανο της κυβέρνησης» που αναπαράγει «τα έντονα συμπτώματα ενός ‘‘νεοαυριανισμού’’ της επίσημης κυβερνητικής γλώσσας». Θα μπορούσε να εξηγήσει έστω με κάποια παραδείγματα τι εννοεί λέγοντας «φτηνιάρικο» και «νεοαυριανισμός», αλλά δεν το θεώρησε απαραίτητο. Ηταν πιο εύκολο να αφήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς να αιωρούνται ατεκμηρίωτοι προς ικανοποίηση της εμπάθειας της δικής του και ίσως κάποιων από τους αναγνώστες του –κατά τα άλλα οι «αυριανιστές» είμαστε εμείς.
    Αν ο Π. Κοροβέσης είχε παραλείψει τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και είχε γράψει «η ‘‘Αυγή’’ έχει γίνει όργανο της κυβέρνησης, αναπαράγοντας την επίσημη κυβερνητική γλώσσα...», θα μπορούσε να υπάρξει κάποια πολιτική απάντηση. Φυσικά η «Αυγή» στηρίζει την κυβέρνηση. Αλλά ούτε όργανό της είναι, ούτε την επίσημη κυβερνητική γλώσσα αναπαράγει. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική της και λογοδοτεί σε αυτούς που την ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Η «Αυγή» έχει τις αρχές της και λογοδοτεί στους αναγνώστες της. Οπως άλλωστε και η ΕΦ.ΣΥΝ. – που επίσης κατηγορείται από κάποιους ως «κυβερνητικό φερέφωνο» - έχει τις δικές της αρχές και λογοδοτεί στους δικούς της αναγνώστες. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που σχετίζεται με την πολιτική και την κριτική σκέψη. Και όταν το ζήτημα τίθεται με βρισιές, κάθε τέτοιου είδους συζήτηση αποκλείεται εξ αρχής.
    Είναι προφανές ότι ο Π. Κοροβέσης απεχθάνεται την κυβέρνηση. Δικαίωμά του. Θα μπορούσε να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση αντί να πυροβολεί κατά προσώπων: «χαμερπή ανθρωπάκια σοβιετικού τύπου» όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ίσου φτηνιάρικος και νεοαυριανιστικός με την «Αυγή» ο Ρ/Σ 105.5 και προσωπικά ο Νίκος Σβέρκος -ως διευθυντής του σταθμού αλλά και ως παλιός συντάκτης της ΕΦ.ΣΥΝ.- και δώσ’του ξανά ανθρωπάκια και νεοαυριανιστές όλοι εμείς. Φοβήθηκα προς στιγμήν ότι το υβρεολόγιο θα περιλάβει και την ίδια την ΕΦ.ΣΥΝ., αλλά ευτυχώς κάποιου είδους εσωτερικό φρένο μέσα στον Π. Κοροβέση πρόλαβε και λειτούργησε...
    Η «Αυγή», όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους, θα συνεχίσει να είναι μια φωνή που υπερασπίζεται τους κοινωνικά αδύναμους, αγωνίζεται ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον εθνικισμό, δίνει μάχη για τις ανθρώπινες αξίες και τις προοδευτικές ιδέες. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες φωνές και γι’ αυτό χρειάζεται οικονομία ψυχής και δυνάμεων. Σταματώ λοιπόν εδώ, από σεβασμό στην ιστορία του Π. Κοροβέση και πολύ περισσότερο από σεβασμό στην «Αυγή».
    Επισημαίνω μόνο τα παράδοξα: Πρώτον, ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον αρθρογράφο, έναυσμα για όλο αυτό το ακατάσχετο υβρεολόγιο ήταν το γεγονός ότι η κατά τα άλλα «νεοαυριανιστική» «Αυγή» «είχε την καλή έμπνευση να αναπαράξει τα πρωτοσέλιδά της από τις μέρες του θανάσιμου τραυματισμού του Λαμπράκη…». Και δεύτερον ότι τα περί «νεοαυριανισμού» της «Αυγής» ο Π. Κοροβέσης τα βάζει στο στόμα του Σωτήρη Βαλντέν, ο οποίος μας κάνει την τιμή να αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα μας. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια.
    Αγγελος Τσέκερης, διευθυντής της «Αυγής»