ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Σε βάθος δεκαετίας ο έλεγχος για τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών προς τα ΜΜΕ


Και τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών προς τα μέσα ενημέρωσης θα ελέγξει η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Την σχετική απόφαση έλαβε η Εξεταστική ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα η Εξεταστική Επιτροπή θα ζητήσει από όλες τις συστημικές τράπεζες τη διαφημιστική δαπάνη των τελευταίων 10 ετών, από το 2006. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή (πρότεινε να ξεκινήσει η έρευνα από το 2002), το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Η Ν.Δ. καταψήφισε (με τον Δημήτρη Σταμάτη να επισημαίνει πως.. κατά την γνώμη του κόμματος είναι παράνομη η απόφαση), ενώ «παρών» δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «θα διερευνηθεί αν τηρούνται οι κανόνες διαφήμισης στην περίπτωση που υπάρχει και άλλη σχέση (δανειακή) της τράπεζας με το μέσο ενημέρωσης».
Την πρόταση υπέβαλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία επισημαίνοντας πως από τις λίστες της τραπεζικής διαφημιστικής δαπάνης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα προκύπτει ότι «τα πέντε συστημικά "μαγαζιά" στο χώρο των μίντια μοιράζονται το 70% της διαφημιστικής πίτας από τις τράπεζες κατά το 2015».
Η είδηση, ωστόσο, δεν είναι η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η στάση που τήρησαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι έδωσαν πραγματική μάχη για να μην επεκταθεί ο έλεγχος σε τόσο μεγάλο χρονικό εύρος...
- πηγή: toxwni