ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η καρδιά του κτήνους

Το Μολενμπέκ των Βρυξελλών, θερμοκήπιο της τρομοκρατίας


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Χρόνια τώρα, δεκαετίες ολόκληρες ακούμε τα μύρια όσα για την Ελλάδα και το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας. Ότι είμαστε η χώρα των λωτοφάγων και  το καταφύγιο των τζιχαντιστών, ότι καθόλου δεν μας νοιάζουν η τρομοκρατία και οι παραφυάδες της, ότι τα κρύβουμε όλα κάτω απ’ το χαλί σαν τα γατιά. Και μας πιέζουν και μας καθυβρίζουν και μας μέμφονται, σαν να φταίμε εμείς για όλα τα δεινά του κόσμου, σαν να είναι η Ψωροκώσταινα υπεύθυνη για τις σφαγές, τις μπόμπες, τα αίματα. Αφού οι άλλοι, οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι πράττουν πάντοτε το καλύτερο δυνατό, δεν μπορεί, οι μαλάκες οι Έλληνες είναι που τα κάνουν θάλασσα. Και ύστερα έρχονται οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες…
Στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, που θρηνεί νεκρούς και τραυματίες και την συντριμμένη..
αθωότητά της. Δεν ξέρω μόνο αν σε αυτόν τον θρήνο συμμετέχει όλος ο πληθυσμός της βελγικής πρωτεύουσας ή αν υπάρχουν και κάποιοι που χειροκροτάνε. Στο Μολενμπέκ, ας πούμε, στην συνοικία την φτωχότερη της πόλης, στο γκέτο του Ισλάμ, πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι; Γιατί αν πιστέψω αυτά που διαβάζω δεν πρέπει να ήταν πολλοί και πολλές όσοι και όσες στενοχωρήθηκαν.

Κάντε έναν κόπο και διαβάστε τα παρακάτω για το Μολενμπέκ:
* Ο Χασσάν Ελ Χασκί, ο δολοφόνος της Καζαμπλάνκα (το 2003 με 41 νεκρούς) και της Μαδρίτης (το 2004 με 200 θύματα) ζούσε πριν τις εγκληματικές πράξεις του στο Μολενμπέκ.
* Τα όπλα
που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο γαλλικό χιουμοριστικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015, είχαν σταλεί από το Μολενμπέκ.
* Ο Γάλλος τζιχαντιστής Μεχντί Νεμούς, δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, είχε φιλοξενηθεί πριν την επίθεση σε κρυψώνα στο Μολενμπέκ.
* Ο τρομοκράτης που επιτέθηκε σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι ήταν κάτοικος του Μολενμπέκ.
* O τρομοκράτης που προετοίμαζε επίθεση στο διεθνές τραίνο «Θαλής» που συνδέει τις Βρυξέλλες με το Παρίσι, τον περασμένο Αύγουστο, είχε ξεκινήσει από τον συγκεκριμένο δήμο των Βρυξελλών.
* Από το Μόλενμπεκ έχουν φύγει για την Συρία, για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, περί τους 50 τζιχαντιστές. Ένας αριθμός που αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων του δήμου (96 χιλιάδες εν συνόλω) κάνουν το Μολενμπέκ την πόλη με την μεγαλύτερη εξαγωγή τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος όσων πήγαν στο Ισλαμικό Κράτος από το Βέλγιο, προέρχονταν από το Μολενμπέκ.
* Και βεβαίως, ο Σαλάχ Αμντεσλάμ, ο ύποπτος-κλειδί για τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, στο Μολενμπέκ συνελήφθη τις προάλλες.

Κι όταν τα διαβάζει κανείς όλα τα ανωτέρω, ποια είναι η πρώτη ερώτηση που περνάει απ’ το μυαλό του. Αφού οι βελγικές και οι ευρωπαϊκές αρχές τα ξέρανε αυτά, τι ακριβώς έκαναν για να προλάβουν το κακό; Πώς ανέλυσαν, πως σχεδίασαν, πώς έδρασαν; Ναι, προχώρησαν σε επιχείρηση «σκούπα» τον περασμένο Νοέμβριο και συνέλαβαν και μερικά άτομα, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε διόλου. Διότι δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με μια έφοδο της αστυνομίας, ούτε με διακήρυξη καλών προθέσεων, ούτε με τράβηγμα αυτιού, για μια ακόμη φορά, της καταραμένης της Ελλάδας. Αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τις δικές τους χωματερές ανθρώπων και το πρόβλημα να το λύσουν. Αν θέλουν βεβαίως, γιατί μπορεί να έχουν άλλα στο νου τους τούτον τον καιρό…

newpost.gr