ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ζήσε την εμπειρία του υποψηφίου!

Τι είδους άνθρωποι αποφασίζουν τώρα να κατέλθουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο;
Πατριώτες με διάθεση προσφοράς;
Μεγαλομανείς που πιστεύουν ότι αυτοί θα σώσουν τη χώρα;
Επηρμένοι με άγνοια κινδύνου;
Λαμόγια που βλέπουν άδεια θέση και τρέχουν να την αρπάξουν;
Όποιοι και αν είναι, θα ήθελα να τους γνωρίσω. Μέχρι και ανάλυση DNA θα ήθελα από αυτούς.


του
Κώστα Γιαννακίδη / citi-zen

Διαβάζω ότι η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε τον Γιώργο Τράγκα για τα ψηφοδέλτιά της, πλην όμως το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε. Κρίμα. Θα ήταν μία εύστοχη και αποδοτική επιλογή. Τα ποσοστά ακροαματικότητας του έμπειρου συναδέλφου αντιστοιχούν στην τηλεθέαση που παλαιότερα κατέγραφαν τα διαγγέλματα του Φιντέλ. Υποθέτω δε ότι για ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων, ο Σαμαράς θα ήταν απλώς αυτός που κάνει τη γραφειοκρατική δουλειά του Τράγκα. Όμως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν θεωρήθηκε τιμητική από τον δημοσιογράφο. Κουβέντες έγιναν με τον Καμμένο και τον Καρατζαφέρη. Έπεσε αρκετό λίπασμα, αλλά τίποτα δεν άνθισε. Εν τέλει ακόμα και αν το Κοινοβούλιο στερηθεί τη φωνή..
του Τράγκα, μπορεί κάποιος να συνδέσει ένα ραδιόφωνο με τη μεγαφωνική εγκατάσταση της αιθούσης. Κάποια στιγμή ακούστηκε ότι η αντιμνημονιακή αφύπνιση των FM θα δημιουργήσει πολιτική κίνηση που, μεταξύ μας, θα ήταν και περιττή. Αν θέλει να μπει ο Τράγκας στη Βουλή δεν χρειάζεται πλέον σταυρό, αρκούν τα χέρια των ακροατών του για να τον βάλουν σηκωτό. O λαός είναι σοφός.
Ο Γιώργος Τράγκας, λοιπόν, ήταν το χρυσόμαλλο δέρας στο κυνήγι των υποψηφίων για τα κόμματα της πολυκατοικίας. Ο Γιώργος Κύρτσος θεωρείται μικρότερο θήραμα, ικανό, όμως, να ταΐσει μεγάλο πολιτικό ακροατήριο. Μπορεί ο κ. Κύρτσος να έχει δεξιές καταβολές, αριστερό παρελθόν και κεντροδεξιό παρόν, δύναται, όμως, να συνυπάρξει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και να κολυμπήσει σε πολιτικά νερά που αντιστοιχούν σε εκείνα της Λούτσας: είναι ρηχά και συνήθως φιλοξενούν λαϊκό κόσμο. Η εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ και η κεφαλή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αποτελούν, ασφαλώς, προκλήσεις για τον δημοφιλή δημοσιογράφο. Αν θέλετε έχει και αρκετό ρίσκο. Δείτε, ας πούμε, τις τελευταίες επιλογές του κ. Καρατζαφέρη. Βάνα Μπάρμπα και Γιάννης Παπαμιχαήλ. Ακόμα και αν το κόμμα δεν μπει στη Βουλή, έχει να τους προσφέρει κάτι στο κανάλι του προέδρου. Αντιθέτως, ο κ. Κύρτσος θα έχει χρεώσει τον κοινωνικό του λογαριασμό με μία αποτυχία.
Γενικώς σε αυτές τις εκλογές η πολιτική σκηνή της χώρας θυμίζει παρασκήνιο πολυπληθούς παιδικού μπαλέτου. Οι μπαλαρίνες μπαινοβγαίνουν στη σκηνή, στριμώχνονται πάνω στη μαζεμένη κουρτίνα, σπρώχνουν η μία την άλλη μπροστά στους καθρέφτες. Από μακριά φαίνονται όλες ίδιες, αλλά το παρακολουθείς από υποχρέωση, επειδή έχεις παιδί εκεί πάνω. Με την πολιτική είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά έχεις πληρώσει εισιτήριο. Είναι, που λέτε, οι εκλογές όπου δεν θα γελάσει, απλώς, ο κάθε πικραμένος. Θα έχει την ευκαιρία να ανέβει στη σκηνή με κουστούμι για τη Λίμνη των Κύκνων.
Πρόσφατα αρχηγός κόμματος, που διεκδικεί την είσοδο του στη Βουλή, επισκέφθηκε πόλη της περιφέρειας με σκοπό την αναζήτηση προσώπων για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Πριν από μερικά χρόνια αυτά τα ραντεβού θα είχαν γίνει στην Αθήνα και μετά από πιεστικές παρακλήσεις των υποψηφίων. Τώρα οι όροι αντιστράφηκαν. Ας μην έχεις τη φωνή του Τράγκα ή τη ρητορική δεινότητα του Κύρτσου. Ας μην έχεις ούτε την αναγνωρισιμότητα του Παύλου Χαϊκάλη που ακολουθεί τον Καμμένο. Αρκεί να έχεις ένα χιλιάρικο να τυπώσεις τα βασικά και μπορεί να βρεθείς υποψήφιος κόμματος με κυβερνητική εμπειρία και επαφές στο εξωτερικό. Και όταν ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος έρθουν στην πόλη σου, θα φωτογραφηθείς μαζί τους και θα ανεβείτε στην εξέδρα. Μία εμπειρία για όλη την οικογένεια.
Οι περισσότεροι πιστεύετε ότι αυτές οι εκλογές θα φέρουν τη λhttp://www.blogger.com/img/blank.gifυτρωτική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού Δεν έχετε άδικο, αλλά κάνετε λάθος αν αισιοδοξείτε. Οι μέρες που ζούμε είναι οι χειρότερες για την προσέλκυση στην πολιτική νέων, ικανών και άδολων ανθρώπων. Αν κάποιος συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το πιθανότερο είναι να πάει μετανάστης ή, τέλος πάντων, δεν θα παίζει τον ζωντανό στόχο επάνω σε εξέδρες. Και είναι να απορείς ποιοι θα αποφασίσουν τώρα να κατέλθουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο. Τι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πατριώτες με διάθεση προσφοράς; Μεγαλομανείς που πιστεύουν ότι αυτοί θα σώσουν τη χώρα; Επηρμένοι με άγνοια κινδύνου; Λαμόγια που βλέπουν άδεια θέση και τρέχουν να την αρπάξουν; Όποιοι και αν είναι, θα ήθελα να τους γνωρίσω. Μέχρι και ανάλυση DNA θα ήθελα από αυτούς.