ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Περικοπές μισθών και στην Τράπεζα Πειραιώς


Και στις τράπεζες ανακοινώθηκαν μειώσεις μισθών και συγκεκριμένα στην Πειραιώς. Όπως αποκάλυψε το fimotro
τις μειώσεις ανακοίνωσε την Τρίτη προς τους εργαζόμενους με επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος. (κάντε κλικ στο έγγραφο).
Ετσι μετά την Εμπορική και την Εθνική, σειρά είχε η Πειραιώς η οποία ζήτησε μείωση των αποδοχών, μεσοσταθμικά, κατά 12%. Και αυτό με αφορμή τις ζημιές του 9μήνου, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται ολόκληρο το PSI -πρόγραμμα ανταλλαγών των ομολόγων- δηλαδή στο 50% των τίτλων.
Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο εργοδοτικός στόχος, η Τράπεζα Πειραιώς ζητεί, συμπληρωματικά, την εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασία 4 ημερών την εβδομάδα και τη μερική απασχόληση.
Οι εν λόγω περικοπές αφορούν τις «παροχές» της τράπεζας, χωρίς να θίγεται, σε αυτή τη φάση, η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτικά, η διοίκηση της Πειραιώς θέτει προς διαπραγμάτευση και την πρόταση για μείωση των αποδοχών κατά 10%, με παράλληλη διασφάλιση της απασχόλησης για μια 3ετία, υπό τον όρο ότι θα υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση.
Στην Εμπορική Τράπεζα οι Γάλλοι της Gredit Agricole κατήγγειλαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις και από τις αρχές του 2012 θα επιδιώξουν μείωση των αποδοχών κατά 10%.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική ήδη ζήτησε περικοπές της τάξης του 20% στο μισθολογικό κόστος, ενώ στην..Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιβλήθηκε μείωση έως και 35% με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς σε αυτές τις τράπεζες το Δημόσιο ελέγχει υψηλό ποσοστό μετοχών και διορίζει τις διοικήσεις.
Εναλλακτικά οι εργοδότες, στις περιπτώσεις άρνησης των επιχειρησιακών σωματείων να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση μείωσης των αποδοχών, καταφεύγουν στον εκβιασμό της εκ περιτροπής εργασίας, ώστε να επιτύχουν το στόχο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.