ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Απόλυση δημοσιογράφου στον Βόλο για συνδικαλιστική δράση - Υποπτη σιγή από την τοπική Ένωση Συντακτών

Ο συνδικαλιστής δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής απολύθηκε από την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, αφού πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για να μην περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις που επέβαλε η εργοδοσία. Είναι η ίδια εφημερίδα που επέβαλε μειώσεις μισθών και εφάρμοσε ενοικιαζόμενη εργασία για να υποκαταστήσει την εργασία των τεχνικών της που αρνήθηκαν να υποκύψουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις.
Ο Βογιατζής δεν υπέγραψε τη μείωση μισθών, που επέβαλε η εργοδοσία και μαζί με άλλους εργαζόμενους έδωσαν αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά. Την απόλυσή του καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου θεωρώντας την «εκδικητική και τρομοκρατική για συνδικαλιστικούς καθαρά λόγους».
Όπως μάλιστα αναφέρει η Ομοσπονδία η μείωση μισθών επιβλήθηκε στην «Θεσσαλία» «με την ανοχή και τη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΕΣΗΕΘΣΕ» (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας).
Τόσο η άρνηση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, όσο και διάφορες μεθοδεύσεις εναντίον του, αλλά και..εναντίον των τεχνικών εργαζομένων στην εφημερίδα Θεσσαλία έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και μήνες από καταγγελίες της Ένωσης Τεχνικών Τύπου Βόλου, αλλά και του ίδιου του συναδέλφου, ο οποίος είναι μέλος της ΕΣΗΕΘΣΕ. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά σχετική ανακοίνωση της τοπικής ένωσης συντακτών, αντίθετα αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μέλη και στελέχη της ΕΣΗΕΘΣΕ στήριξαν αυτή την επιλογή του εργοδότη τους.
Στην ίδια περιοχή πριν μερικούς μήνες υπήρξε και ομαδική καταγγελία επτά εργαζομένων στην εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας» Λάρισας εναντίον συναδέλφου τους και μέχρι πρόσφατα προέδρου της ΕΣΗΕΘΣΕ για συναλλαγή με τον εργοδότη της εφημερίδας που εργάζονταν, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή από το Δ.Σ. της ένωσης.
Τι πραγματικά συμβαίνει στη Θεσσαλία; Γιατί σιωπά το σωματείο και δεν δημοσιοποιεί τέτοιες καταγγελίες;
Κι επίσης: είναι δυνατόν να καταγγέλλεται η απόλυση δημοσιογράφου από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η ΠΟΕΣΥ να παραμένει αμέτοχη; Ελπίζουμε με αφορμή την καταγγελία της «αδελφής» Ομοσπονδίας, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ να συζητήσει την υπόθεση και να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι σε όσα καταγγέλλονται. Συμφωνώντας απόλυτα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου προσυπογράφουμε το κάλεσμα: «οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων να πράξουν το καθήκον τους».

πηγή: paratypos

-Διαβάστε εδώ τι έγραφαν οι zoornalistas τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με τις καταγγελίες στον Ημερήσιο Κήρυκα της Λάρισας για τη «δράση» συνδικαλιστών εκ των οποίων ο ένας ήταν τότε πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και η άλλη επί χρόνια συνδικαλίστρια στην Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

-Διαβάστε επίσης εδώ τι έγραφε το μπλογκ anasigrotisi τον περασμένο Αύγουστο για τις απολύσεις και τους νοικιασμένους Τεχνικούς Τύπου στην εφημερίδα «Θεσσαλία».