ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ενημερώστε σωστά τους πολίτες!

Την πιστή τήρηση των κανόνων της δοντολογίας, την αποφυγή υπερβολών και τη μη υιοθέτηση διαρροών των διωκτικών αρχών ζητεί από τους δημοσιογράφους το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το ΕΟΔΕ εξέδωσε τις κάτωθι ανακοινώσεις:

«• Η οικονομική κρίση στην οποία οδήγησαν τη χώρα οι εκάστοτε φορείς της εξουσίας και οι γνωστοί καταχραστές του δημοσίου χρήματος, προκαλεί εύλογα έντονη αγωνία στο κοινωνικό σύνολο. Την αγωνία αυτή ενισχύουν δημοσιογραφικές αναφορές, που προβάλλουν διάφορα σενάρια, λειτουργώντας ουσιαστικά υπέρ των αρπακτικών της κερδοσκοπίας και.... χωρίς να αναφέρονται οι πραγματικοί λόγοι δημιουργίας αυτού που ονομάστηκε ‘κρίση’. Η πιστή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, επιβάλλουν το μέτρο, την αυτοσυγκράτηση και την σε βάρος γνώση και είναι αυτές τις δύσκολες ώρες πρωταρχικά καθήκοντα του κόσμου της ενημέρωσης.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, επισημαίνει στους συναδέλφους, που ασχολούνται με το ζήτημα των φερομένων ως εμπλεκομένων σε πράξεις πολιτικής τρομοκρατίας τα εξής:

Α) Ο σύγχρονος νομικός πολιτισμός επιβάλλει να μην χαρακτηρίζεται ένοχος ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος, πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των αρμοδίων δικαστηρίων.

Β) Η πλήρης και άκριτη αποδοχή διαρροών των διωκτικών αρχών, δεν είναι συμβατή με την αντίληψη περί ενημέρωσης, που απορρέει από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.»