ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Μοιρολόι για Βαρβιτσιώτη. Ωδή στον Μητσοτάκη


Πάει κι ο Βαρβιτσιώτης. Θύμα κι αυτός και θύτης μιας πολιτικής που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ανθρώπινο από το απάνθρωπο. Δεν θα τον κλάψουμε όμως κιόλας, εδώ που τα λέμε, γιατί κανένα φιλότιμο δεν τον έσπρωξε να παρατήσει την καρέκλα του. Καμιά ευαισθησία δεν δείχνει η παραίτησή του. Δεν θα άφηνε, αν ήταν έτσι, να περάσουν τόσες μέρες πριν ενεργοποιηθούν τα ανθρωπιστικά και ευαίσθητα χαρακτηριστικά του. Έριξαν στην αγορά τη συγγνώμη του, μέτρησαν, ξαναμέτρησαν, αλλά ο λογαριασμός δεν έβγαινε. Έγραφε ζημιά για τον Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να εξέλθετε από τη φωτογραφία, κύριε υπουργέ. Αφήνετε σκιές στον πάλλευκο.

Είναι ο δεύτερος μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και σε δυο και κάτι μήνες της νέας διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Που έταξε σταθερότητα και ξηλώνει την κυβέρνησή του μόλις ορκίστηκε. Πρώτα ο Μηταράκης, ύστερα ο Βαρβιτσιώτης. Και ο ίδιος ξέρει ποιος ακόμα θα προγραφεί, γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχονται κι άλλοι αποκεφαλισμοί. Δεν είναι μικρό πράγμα να προσπαθείς να βγάλεις ασπροπρόσωπο τον εαυτό σου μέσα στη μαυρίλα της φωτιάς και στη θανατίλα της πλημμύρας. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Ή αναλαμβάνεις την ευθύνη σου και παραιτείσαι ή τη φορτώνεις σ’ εκείνους που εσύ επέλεξες, στήριξες, εμπιστεύτηκες. Και τους εκτελείς δημόσια και παραδειγματικά.

Το πρώτο είδος αποφάσεων το παίρνουν πολιτικοί ηγέτες άξιοι του χαρακτηρισμού. Το δεύτερο, πολιτικές μετριότητες, όπως ο Μητσοτάκης. Που δεν έχει πρόβλημα να επιπλέει επί εκτελεσμένων υπουργών και παρατρεχάμενων. Για τις υποκλοπές την πλήρωσαν ο ανεψιός και ο επίλεκτος διοικητής της ΕΥΠ. Για τα Τέμπη ο Καραμανλής, αν και με αναστολή λόγω ονόματος. Για τις φωτιές ο Μηταράκης της θερινής ευωχίας. Για τον φόνο στον καταπέλτη ο Βαρβιτσιώτης της οικογενειακής ευτυχίας. Και με όλα αυτά, με την Ελλάδα να μετρά πληγές και θύματα, τους πολίτες μεταξύ φόβου και παράλυσης, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παραμείνει πάλλευκος.

Να παραμείνει, γιατί όχι; Για να μπορεί, ενώ η χώρα διαλύεται, να τάζει στα παιδάκια του Δημοτικού ότι θα την ξαναφτιάξει καλύτερη. Και να μας συστήνεται μετά από κάθε τραγωδία ως ο Μητσοτάκης που θα μας σώσει από τον Μητσοτάκη που μας έχει χαντακώσει. Βοήθεια!

Θανάσης Καρτερός 
Αυγή (13.9.2023)