ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

«Τα τρένα της σιωπής» στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως


Τα εγκλήματα των ναζί κατά της ανθρωπότητας μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία της επιζήσασας του Τερεζίενσταντ και διάσημης πιανίστριας Άλις Χερτζ Σόμμερ και του Πολωνοεβραίου ομήρου στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα Γιάνκελ Γουέρνικ.
Από την Πράγα του Μεσοπολέμου στη Βαρσοβία των απαρχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα κοντσέρτα για πιάνο της Άλις στην τσεχική ραδιοφωνία και του Βλαντισλάβ Σπίλμαν στην πολωνική ραδιοφωνία. Οι εκτοπισμοί στα γκέτο και τα ανθρώπινα φορτία στα κέντρα εξόντωσης μέσα από ένα καλά οργανωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Μία πανίστρια και ένας εργάτης που δεν θα συναντηθούν ποτέ. Δύο στρατόπεδα, το ένα έξω από την Πράγα και το άλλο έξω από τη Βαρσοβία. Το Τερεζίενσταντ, η "βιτρίνα" των ναζί για την απόκρυψη των εγκλημάτων τους, δεν ήταν τίποτε λιγότερο από ένα διαμετακομιστικό κέντρο για τα κέντρα εξόντωσης της Ανατολικής Ευρώπης. Η Τρεμπλίνκα, ένα εργοστάσιο θανάτου, η κόλαση επί της γης.
Για να εξοντώσουν οι ναζί εκατομμύρια ανθρώπων σε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έπρεπε να γνωρίζουν ιατρική και γεωμετρία. 
Στην αναθεωρημένη δεύτερη έκδοση του βιβλίου «Τα τρένα της σιωπής» του Θωμά Σίδερη (1η έκδοση, 2019, εκδόσεις Γαβριηλίδης) παρουσιάζεται για πρώτη φορά η πρωτότυπη ερευνητική εργασία του συγγραφέα σχετικά με τη "γεωμετρία του εγκλωβισμού", που αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής του.

Το βιβλίο «Τα τρένα της σιωπής», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής".

Παρουσίαση στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 20:30, Σκηνή "Μυρσίνη Ζορμπά"
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι καθηγητές Τζων Καλέφ-Εζρά και Γιώργος Κόκκινος.