ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Οι γυναικοκτονίες και οι βιασμοί ξεκινάνε από τον αγιασμό των σχολείων


«Ήταν ένα καλό παιδί» είπε η μάνα του αστυνομικού που σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε, αντί απλώς να αυτοκτονήσει ο γυναικοκτόνος. Είχε δίκιο η μαμά: «Ήταν», μέχρι που έγινε δολοφόνος γιατί θεωρούσε ότι δεν μπορούσε μια γυναίκα να τον απορρίψει, να φτιάξει τη ζωή της χωρίς και μετά από αυτόν.
Αυτή είναι η λογική των γυναικοκτόνων. Είναι «καλά παιδιά» όσο κανείς δεν τους πάει κόντρα.
Η γυναικοκτονία της Θεσσαλονίκης, η πρώτη του φθινοπώρου, είναι δυστυχώς μια ακόμη στην αλυσίδα των εγκλημάτων με θύματα τις γυναίκες.
Τα αιώνια θύματα της πατριαρχίας. Οι γυναίκες!
Όλα τα στερεότυπα για την αντρική κυριαρχία, για την γυναικεία «ευθύνη» για ό,τι τους συμβαίνει όμως ξεκινάει κάθε χρόνο στα σχολεία, όταν στον αγιασμό, ο Γυμνασιάρχης / Γυμνασιάρχισσα, ο Λυκειάρχης / Λυκειάρχισσα στον δεκάρικο που θα βγάλει στους μαθητές και τους γονείς που ακούνε, πιο ‘κεί, εκστομίσει το γνωστό: Και να τονίσουμε ότι στο σχολείο ερχόμαστε ντυμένοι ευπρεπώς. Ειδικά τα κορίτσια να ντύνονται με τρόπο που δεν προκαλεί και δεν αφήνει να φαίνονται μέρη του σώματος που προκαλούν.
Το λένε, το στέλνουν καμία φορά και γραπτώς στις οδηγίες τους.
Το λένε και δε γυρνάει κανείς να τους πει το απλό: Φίλε μόλις έδωσες άλλοθι στον επόμενο βιαστή, στον επόμενο γυναικοκτόνο!
Γιατί η καθηγητική «παραίνεση» δεν είναι τίποτα άλλο από μια στοχοποίηση των κοριτσιών. Τα κορίτσια προκαλούν άρα είναι υπεύθυνα για ό,τι τους συμβεί, που δεν θα τους συνέβαινε αν δεν προκαλούσαν.
Η κουλτούρα του βιασμού, η στοχοποίηση των κοριτσιών ως “υπεύθυνα” για τη βία που μπορεί να υποστούν ξεκινάει από το σχολείο. Απο εκείνους τους λίγους – αλλά πάντως υπαρκτούς – καθηγητές και καθηγήτριες που στοχοποιούν τα έφηβα κορίτσια για το σώμα, τη συμπεριφορά τους και τα καθιστούν εύκολα θύματα των νταήδων που υπάρχουν σε κάθε γυμνάσιο και λύκειο.
Όσοι γονείς με ενημερώσατε για αυτές τις επικίνδυνες για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών σας από τους επικεφαλής των σχολείων σας σε Αθήνα και περιφέρεια, σας παρακαλώ κάντε επίσημη καταγγελία. Μην αφήσουμε τις παλιές πρακτικές άθλιων τύπων να δηλητηριάζουν κι άλλες γενιές.
Να μάθουμε τα παιδιά μας ότι τα θύματα δεν φταίνε ποτέ. Για τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες φταίει μόνο ο βιαστής και ο γυναικοκτόνος. Δεν φταίει το θύμα. Έτσι πρέπει να μεγαλώσουν τα αγόρια και τα κορίτσια μας.

Γιάννης Καφάτος / Viewtag