ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Παρασκήνιο στο «Βήμα»


Στις κυριακάτικες εφημερίδες –στις περισσότερες τουλάχιστον– επιχειρήθηκε μια ακόμα καταγραφή τού τι προηγήθηκε της παραίτησης Τσίπρα. Γράφτηκαν πράγματα που έχουμε διαβάσει ήδη, αλλά αναφέρθηκαν και μερικές ακόμα λεπτομέρειες που συμπληρώνουν το πλαίσιο. Τα του Σύριζα, γενικώς και όχι μόνο τα της παραίτησης, έγιναν βασικό θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, στην Αυγή και στο Documento, και ακόμα στο Πρώτο Θέμα, στο Βήμα, στην Κόντρα, στη Δημοκρατία, στην Εστία, στο Παρόν κ.α.
Το Βήμα σε ένα δισέλιδό του αναφέρεται με ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού στο παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν μπορώ άλλο» και με τίτλο στην εσωτερική σελίδα, την 6η, «Εγώ δεν μπορώ να το σηκώσω άλλο αυτό».
 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο μοναδικός άνθρωπος που γνώριζε την πρόθεσή του για παραίτηση, πέρα από εκείνους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντας, ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείο, ο Μιχάλης Καλογήρου.

«Ο κύβος είχε ριφθεί από το βράδυ της πρώτης μεγάλης και συντριπτικής ήττας που ήταν και στρατηγικής σημασίας, την 21η Μαΐου. Τότε είχε θέσει την παραίτησή του στο τραπέζι και μεταπείστηκε για να μείνει να δώσει τη μάχη των δεύτερων εκλογών που την έδωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό μόνος του» γράφει ο Α. Ραβανός. Ο οποίος σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι βλακώδεις αναλύσεις μελών της ηγετικής ομάδας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επίσημα έχει ως αφετηρία το 31,5% του 2019, όπως έλεγαν πριν από την πανωλεθρία του Μαΐου, δεν υπήρχαν. Ο κ. Τσίπρας ήταν πλήρως συνειδητοποιημένος για αυτό που ερχόταν και για αυτό ζήτησε από όλους ψυχραιμία. Η περασμένη Κυριακή όμως ήταν ένας κρίσιμος σταθμός».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στο 7ο όροφο του μεγάρου της Κουμουνδούρου, παίχτηκαν οι τελευταίες πράξεις. «Είδε και άκουσε το πράγματα που τον… έβγαλαν από τα ρούχα του. Στο διπλανό γραφείο έγινε το έντονο επεισόδιο μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Πάνου Ρήγα με τον πρώτο να πιάνει από το λαιμό τον δεύτερο κατά δήλωσή του».

Επίθεση με ψευδώνυμο

Πρόσωπο από το ευρύτερο επιτελείο του Σύριζα, σύμφωνα με το Βήμα, «έγραψε στο τουίτερ με ψευδώνυμο ότι πρέπει να παραιτηθούν η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι «όταν ο κ. Τσίπρας μίλησε με ορισμένα κεντρικά στελέχη που βρέθηκαν στον 7ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους εξήγησε το πλάνο του για άμεσες εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας εντός του Ιουλίου, άρχισαν να του λένε ''άσε να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και γίνονται όλα μετά''. Εκεί ουσιαστικά είπε μέχρι εδώ και σύμφωνα με το Βήμα του είπε τους είπε: ''Γιατί μετά; Γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας;’’ Και δεν ήταν η πρώτη φορά που τους απευθύνθηκε. Το είχε ξανακάνει και το βράδυ της 21ης Μαΐου όταν τους ρώτησε ευθέως; Αφού εσείς βλέπατε ότι δεν πάμε καλά γιατί δεν μου είπατε τίποτα;»

Άρθρα Καρακούση και Παπαχρήστου

Το δισέλιδο για τις εξελίξεις στον Σύριζα και το παρασκήνιο της παραίτησης πλαισιώνουν δυο άρθρα: του Αντώνη Καρακούση και του Γιώργου Παπαχρήστου. Ο τελευταίος συνδυάζει τα του Τσίπρα με ποδοσφαιρικά στοιχεία και με μια παλαιότερη δήλωση του Πεπ Γκουαρντιόλα!
Ο Αντώνης Καρακούσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια ανέστησε την Αριστερά, την κατέστησε δύναμη εξουσίας, κυβερνώσα παράταξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ανασυγκρότησή της. Παρέλαβε ένα μικρό, περιθωριακό, αριστερίστικο, πεζοδρομιακό κατά βάση πολιτικό σχήμα συλλογικοτήτων και συνιστωσών και το μετέτρεψε σε λίγα χρόνια σε κυρίαρχη δύναμη, που κέρδισε τις καρδιές σημαντικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας».