ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Καρφιά Δένδια πονάνε το Μαξίμου


Η θέση του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι μια οποιαδήποτε υπουργική θέση. Αυτός που την κατέχει κάθε φορά, πρέπει να είναι ουσιαστικός στις πράξεις και φειδωλός στα λόγια. Να μιλάει όποτε πρέπει και να λέει όσα χρειάζεται. Τον κανόνα αυτόν ο Νίκος Δένδιας τον έχει τηρήσει με ευλάβεια.

Δεν αναλώθηκε ποτέ στις πολιτικές αντιπαραθέσεις του συρμού, είχε πάντα έναν ουσιαστικό και μετρημένο πολιτικό λόγο, πέρα από αδιέξοδες και ανέξοδες αντιπαραθέσεις. Διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς μαζί του για την πολιτική που υπηρετεί, οφείλει να του το αναγνωρίσει.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε μια πολύ μετρημένη -αλλά πολύ σημαντική- τοποθέτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Όλγα Τρέμη (Νewsbomb). Καταρχήν, υπέδειξε τον υπεύθυνο της αδειοδότησης της εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.

Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή. Εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, ο πρωθυπουργός τον πήρε από εκεί και τον επιβράβευσε, διορίζοντάς τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν παραδέχτηκε -πώς θα μπορούσε άλλωστε από τη θέση που βρίσκεται- ότι παρακολουθείτο ο ίδιος μέσω Predator. Χαρακτήρισε όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «παραβίαση της έννομης τάξης στις μισές χώρες του πλανήτη» και «εγκληματική πράξη σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη».

Η διαπίστωσή του είναι απολύτως ακριβής. Συνομιλεί και συνεργάζεται, μέσω των συναδέλφων του, με πάνω από τις μισές χώρες του πλανήτη. Παραδέχτηκε, δε, πως οι συνάδελφοί του ανησύχησαν. Ανάμεσά τους και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Απολύτως λογικό. Αν παρακολουθούσαν αυτόν, παρακολουθούσαν κι εκείνους. Πρόκειται για έγκλημα παγκοσμίου διαστάσεως.

Ας συνοψίσουμε. Ο πρωθυπουργός που έκανε πως δε γνώριζε για το Predator, όχι μόνο γνώριζε, αλλά και είχε φροντίσει, μέσω δικού του ανθρώπου, να το εξαγάγει σε τρίτες χώρες. Κατά συνέπεια, γιατί να μην το χρησιμοποίησε κι εντός Ελλάδος;

Ο υπουργός Εξωτερικών, που φέρεται παρακολουθούμενος μέσω Predator, αρνείται να το πιστέψει. Αλλά αν αυτό συνέβη, το χαρακτηρίζει έγκλημα παγκοσμίου διαστάσεως σε βαθμό κακουργήματος. Ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Μα, αυτός που τον παρακολουθούσε. Δηλαδή, αυτός που δεν ήξερε τίποτα για το Predator, αλλά το εξήγαγε. Ποιος άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

ΕΦ.ΣΥΝ / Αποψη