ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ποιος είπαμε φίλε, ότι κυβερνάει αυτόν τον κόσμο;

Θρησκεία - φαρμακευτικές: Ξερό διπλό!

Τι έγινε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου; Έγινε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει το «Ρόου εναντίον Γουέιντ», την εμβληματική, δηλαδή, απόφαση του 1973, με την οποία οι αμβλώσεις κατέστησαν νόμιμες υπό ομοσπονδιακή προστασία.
Εν ολίγοις, δεν τις απαγόρευσε ευθέως, αλλά έδωσε το δικαίωμα σε κάθε αμερικάνικη πολιτεία να τις θέσει υπό απαγόρευση εντός της επικράτειάς της. Όπερ και εγένετο σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, στο Νότο, στο Βορρά και στις Μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν πολιτικά οι Ρεπουμπλικάνοι, οφείλοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιτυχίες τους στο χριστεπώνυμον πλήθος. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο κλπ. κλπ. Αν κοιτάξετε το χάρτη της χώρας, η εικόνα είναι χαρακτηριστική:

Νόμιμες οι αμβλώσεις στις ακτές, παράνομες ή υπό αυστηρότατους περιορισμούς στην πεδιάδα. Και στην Φλόριντα, βεβαίως, βεβαίως του υπερφιλόδοξου Ντε Σάντις, που έθεσε όριο έξι εβδομάδων για τη διακοπή της κύησης…
Έπεσαν, λοιπόν, οι μπαλωθιές, κέρδισαν τη μεγάλη μάχη οι προστάτες των αγέννητων παιδιών και παρότι φάγανε φάπα στις εκλογές του περασμένου φθινοπώρου για τη Γερουσία και το Κογκρέσο, όχι μόνο δεν το ξανασκέφτηκαν αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν τάχιστα στον επόμενο στόχο τους:
Την απαγόρευση της φαρμακευτικής άμβλωσης!

Των χαπιών μιφεπριστόνης για να είμαι πιο ακριβής, που χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Εκεί στόχευσαν οι πολέμιοι των αμβλώσεων και τα υπόλοιπα μας προέκυψαν πριν από λίγες εβδομάδες και σας τα μεταφέρω δια της παντοτινά χρήσιμης μεθόδου του κόπυ πάστε:
Ένας δικαστής από το Αμαρίλο του Τέξας, γνωστός για τις υπερσυντηρητικές απόψεις του, ανέστειλε αρχικά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την άδεια που είχε λάβει το φάρμακο αυτό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αμέσως μετά, το τριμελές ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Ορλεάνης ανέστειλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, διατηρώντας όμως κάποιους από τους περιορισμούς: οι γυναίκες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το χάπι αυτό θα πρέπει να επισκεφθούν τρεις φορές τον γιατρό τους και να μην έχουν ξεπεράσει την 7η εβδομάδα της κύησης. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η αποστολή του φαρμάκου με το ταχυδρομείο.
Η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πρόσβαση στην άμβλωση: σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο, η μιφεπριστόνη χρησιμοποιείται για περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις που πραγματοποιούνται ετησίως στις ΗΠΑ.

Τα ‘μαθε τα ανωτέρω η κυβέρνηση Μπάιντεν που στηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και αμέσως προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να ακυρώσει τις δικαστικές αποφάσεις. Το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο που έβαλε ταφόπλακα στο «Ρόου εναντίον Γουέιντ», άρα θα περίμενε κανείς να του γυρίσει την πλάτη του προέδρου και να συνταχθεί για μια ακόμη φορά με τους πολέμιους των αμβλώσεων. Πλειοψηφούν, άλλωστε, έξη προς τρία οι Συντηρητικοί έναντι των Φιλελευθέρων στον εννεαμελή θεσμό, δεν μιλάμε για οριακές αλλά για ξεκάθαρες καταστάσεις. Ξερογλειφόσαντε οι θρησκόληπτοι ότι θα τους έκανε τη χάρη μετά βαΐων και κλάδων το Ανώτατο Δικαστήριο.

Και συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Πρώτα βγήκε ο δικαστής Αλίτο εκ μέρους του συνόλου και είπε «ώπα κουμπάρε, μισό λεπτό», βάζοντας στον πάγο τις αποφάσεις του Τέξας. Και ακολούθως, το σύνολο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στο χάπι των αμβλώσεων. Την απόφαση, μάλιστα, δικαιολογούσε και πάλι ο δικαστής Αλίτο, εκ των πλέον συντηρητικών μελών του οργάνου και εμπνευστής του «όχι» στο «Ρόου εναντίον Γουέιντ». Ανατροπή με γκολ στο ενενήντα και πάρ’ τους κάτω τους πιστούς που θεωρούσαν ότι το είχαν στο τσεπάκι τους το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι τι στο διάολο συνέβη πίσω απ’ τις κουίντες και πως ήρθε τούμπα η πλειοψηφία των δικαστών. Και ύστερα θυμάσαι ότι αφού έσκασε μύτη η απόφαση των Τεξανών, είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή περισσοτέρων των διακοσίων φαρμακευτικών εταιρειών, που στήριζαν την FDA και ζητούσαν να ξαναγίνει νόμιμη η χρήση της μιφεπριστόνης. Με συνυπογραφή Αλμπέρτου Μπουρλά παρακαλώ, που τον έχουν κάτι σαν αντιπρόεδρο στις ΗΠΑ μετά απ’ τη μάχη του κορωνοϊού. Το σημείωσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer πήρε σαφή θέση και δεν κρύφτηκε!

Με δυο λόγια; Με δυο λόγια όταν το ντέρμπι μεταμορφώθηκε από θρησκεία εναντίον γυναικών σε θρησκεία εναντίον φαρμακευτικών, αλλάξανε τα κόζια σε μια νύχτα μέσα. Και η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που άκουσε «άμβλωση» κι έβγαζε εκατό καντήλες, είδε το φως το αληθινό και ανακάλυψε τα δικαιώματα των θηλυκών. Έτσι στο χαλαρό, έτσι στο άνετο, έτσι στο γειά σου. Ποιος είπαμε φίλε, ότι κυβερνάει αυτόν τον κόσμο;

Χρήστος Ξανθάκης
Newpost / Voices (26.4.2023)