ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Βαριά «καμπάνα» από το ΕΣΡ για την εκπομπή της Κουτσελίνη


Εξι πρόστιμα συνολικού ύψους 205.000 ευρώ καταλογίστηκαν στο Star, για τον τρόπο με τον οποίο η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» κάλυψε υποθέσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ, που αφορούσαν ανήλικες. Η πλειονότητα των ποινών, ύψους 190 χιλιάδων ευρώ, αφορούσε τον βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό, συγκεκριμένα:
  • 60 χιλιάδες ευρώ για «ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος»,
  • 60 χιλιάδες για «προσβολή προσώπου του ανηλίκου»,
  • 15 χιλιάδες για «μη κατάλληλη σήμανση στο περιεχόμενο και μη προστασία ανηλίκων τηλεθεατών», 
  • 40 χιλιάδες για «παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας» και 
  • 15 χιλιάδες για «παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας». 
Οι παραβάσεις αφορούν εκπομπές που μεταδόθηκαν στις 13, 14 και 17/10/2022 και ερευνήθηκαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.
Όπως αναφέρει το ΕΣΡ στην σχετική απόφασή του, «αυτός ο τρόπος παρουσίασης του θέματος μπορεί να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια σε ανήλικους τηλεθεατές καθώς, λόγω της μη ανεπτυγμένης κρίσης τους και της συναισθηματικής ανωριμότητας τους, έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχικό κόσμο και επηρεάζονται βαθιά από τα μηνύματα και τις εικόνες που προβάλλονται από την τηλεόραση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιεχόμενο ενός προγράμματος έχει άμεση συνάρτηση με τη σήμανση του, κρίνεται ότι εκπομπή με το ανωτέρω περιεχόμενο δεν μπορεί να απευθύνεται σε ανήλικους 8 ετών και πλέον. Τέλος ο όλος τρόπος παρουσίασης του θέματος της εκπομπής οδηγεί στη γενικότερη υποβάθμιση της ποιοτικής στάθμης αυτής».
Οι υπόλοιπες 15 χιλιάδες ευρώ αφορούν την κάλυψη της υπόθεσης της 10χρονης Μαρκέλλας, από τις «Αλήθειες με τη Ζήνα», στις 15, 16, 17, 18 και 19/06/2020. Το Star τιμωρήθηκε για «παράνομη ταυτοποίηση ανήλικου θύματος εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ευρισκομένου σε δύσκολη κατάσταση». - από το e-tetradio