ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Όταν οι ρομά παίζουν μπάλα


Μια εκπομπή-γροθιά στον ρατσισμό, ο Μάρτης άλλωστε είναι αφιερωμένος σε αντιρατσιστικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση του 37χρονου πρώην ποδοσφαιριστή Βαγγέλη Σούτα. Μια εκπομπή για την ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη στους τρεις θύλακες κατοίκησης των ρομά στην Κορινθία.
Ο Βαγγέλης Σούτας μιλά στον Θωμά Σίδερη για τα 30 χρόνια που έχει περάσει στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ξετυλίγει την ιστορία του πρώτου αθλητικού σωματείου ρομά που ιδρύθηκε στα Εξαμίλια Κορινθίας, αναφέρεται με πάθος στο αθλητικό σωματείο ρομά Ζευγολατιού, μιλά για την οικογένειά του, τα όνειρά του, τους ανεκπλήρωτους πόθους του.
Παράλληλα όμως με την ιστορία του αθλητικού σωματείου ρομά, ξετυλίγεται η σκοτεινή ιστορία του ρατσισμού, του κοινωνικού διαχωρισμού και του αποκλεισμού που βιώνουν τα μέλη της κοινότητας των ρομά στην Κόρινθο, με ελλιπή πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.
Στο μουσικό σκέλος της εκπομπής, ο Γιώργος Μπάτης από το κοινωνικό περιθώριο του μεσοπολέμου συναντά τον Γκόραν Μπρέκοβιτς και ο Μάρκος Βαμβακάρης τις μπάντες των ρομά στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Ακούστε όλες τις εκπομπές της σειράς στο ERTECHO: https://www.ertecho.gr/radio/eraspor/show/ela-apopse-stou-thoma-eraspor/
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης