ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας: μεγάλο αφιέρωμα στην εμβληματική Ελληνίδα σοπράνο


Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της, παρουσιάζει το ERTFLIX. Πρόκειται για μία συνεργασία της Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού

της ΕΡΤ με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και τον «Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας» για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο.

Σημειώνεται ότι η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας έχει ενταχθεί στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το έτος 2023.

Έτσι οι φίλοι της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου του 20ου αιώνα  μπορούν να παρακολουθήσουν από τη ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, μία σειρά ντοκιμαντέρ και ενημερωτικών εκπομπών:

  • «Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας» (Ντοκιμαντέρ για την καλλιτεχνική της πορεία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά).
  • «Μηχανή του Χρόνου – Μαρία Κάλλας» (Ενημερωτική εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος).
  • «20ος Αιώνας, Επιλογές – Μαρία Κάλλας» (Πορτραίτα σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας).
  • «Η Εποχή των Εικόνων – Οι Επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» (Σειρά εκπομπών για τις τέχνες που επιμελείται και παρουσιάζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενείται η εικαστική καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, για το project της «Οι 7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στην Εθνική Λυρική Σκηνή).

Οι εκπομπές του αφιερώματος θα εμπλουτίζονται και θα επικαιροποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ θα είναι υποτιτλισμένες στην αγγλική γλώσσα για τους επισκέπτες του ERTFLIX τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στο application της «Φωνής της Ελλάδας» θα αναρτηθούν podcast, ηχογραφημένες συνεντεύξεις και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ. Το πρώτο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας είναι «Η Τέχνη και ο Μύθος της Μαρίας Κάλλας», μία σειρά από 28 ωριαίες εκπομπές από το αρχείο του Τρίτου Προγράμματος, σε παραγωγή-παρουσίαση του Κυριάκου Λουκάκου, στο οποίο παρουσιάζεται ένα οδοιπορικό στη δύσκολη ζωή και την υψηλή τέχνη της Μαρίας Κάλλας σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης πορείας της.