ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Ηλία Νικολακόπουλο


Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Ηλία Νικολακόπουλο που πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών. Ο γνωστός εκλογικός αναλυτής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία, του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου.
Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση τους στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «του χρωστάμε πάρα πολλά. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί» τόνισε στο μήνυμά του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του σημειώνει ότι η ξαφνική απώλεια του αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. «Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλο εκφράζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία» σημειώνει. «Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του με γεμίζει θλίψη" αναφέρει ο Ν. Ανδρουλάκης και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του.
Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζει και το ΚΚΕ. «Για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», σημείωσε στο μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Το ΜέΡΑ25 εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου, στην οικογένεια και τους οικείους του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, εκφράζοντας τη βαθιά τους θλίψη για την πρόωρη απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου. «Θα μας λείψει πολύ ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Από την Αριστερά, από το πανεπιστήμιο, από τα ΑΣΚΙ, από παντού. Για μένα, που είχα την τύχη να τον έχω και καθηγητή, στο μεταπτυχιακό της Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, και σε προσωπικό επίπεδο. Πολύ καλός Δάσκαλος, με όλη τη σημασία της λέξης, εκλεκτός συνομιλητής, προσηνής, πάντοτε καίριος στην κριτική του, στις αναλύσεις του, στις απαντήσεις στις διαρκείς απορίες μας. Μια πολύ μεγάλη, και πολύ ξαφνική απώλεια…» αναφέρει η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ράνια Σβίγκου.
«Ο Ηλίας “γεννήθηκε” στην Αριστερά. Έφυγε με την ικανοποίηση ότι δημιούργησε μαθητές. Έφυγε ενώ είχε πολλά να δώσει ακόμα στην κοινωνία και την πατρίδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νίκος Φίλης.
Αποχαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε και ο Κώστας Σημίτης. «Ο Η. Νικολακόπουλος ήταν ένας στενός φίλος. Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική. Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά του» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.
«Η απροσδόκητη απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου, μας γεμίζει όλους με μεγάλη λύπη» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι. Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας. Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής» σημειώνουν μεταξύ άλλων τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).