ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

«Μαύρη μέρα στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας»


Ο Ερντογάν ζητάει τώρα και την έκδοση της Σουηδής βουλευτίνας Αμινέ Κακαμπάβεχ 

Του Μιχάλη Ψύλου

Η Αμινέ Κακαμπάβεχ είναι ανεξάρτητη βουλευτίνα στη Σουηδία. Είναι Ιρανο-κουρδικής καταγωγής και είναι μεταξύ των 33 πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, τους οποίους η Αγκυρα αξιώνει να απελαθούν ως «τρομοκράτες» στην Τουρκία, σε αντάλλαγμα για το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Η 52χρονη σήμερα Αμινέ είναι μία από τα οκτώ μέλη της Σουηδικής βουλής που είναι κουρδικής καταγωγής. Με μία διαφορά: Στα νιάτα της μέλος της ιρανο-κουρδικής ανταρτικής οργάνωσης Κομάλα. Στα 19 της κατέφυγε στη Σουηδία όπου εξασφάλισε πολιτικό άσυλο.
Αρχικά εργάστηκε ως υπηρέτρια, αλλά πηγαίνοντας σε νυχτερινό σχολείο, κατάφερε να σπουδάσει φιλοσοφία και κοινωνικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Το 2005, ίδρυσε μια φεμινιστική και αντιρατσιστική οργάνωση και στις βουλευτικές εκλογές του 2008 έγινε μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου.
Στην κυβερνητική κρίση του Ιουνίου του 2021 στη Σουηδία, η Αμινέ βρέθηκε να κρατάει στα χέρια της την τύχη της κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο είχε διασπαστεί σε δύο παρατάξεις, με την κάθε μία να διαθέτει από 174 βουλευτές. Και αίφνης, η τύχη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού κρινόταν από τη μία ψήφο της πρώην αντάρτισσας.
Τελικά, η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού κατόρθωσε να διατηρήσει την θέση της χάρη στην ψήφο της Αμινέ στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σε αντάλλαγμα για την ψήφο της, η βουλευτίνα εξασφάλισε τη δήλωση της κυβέρνησης ότι είναι απαράδεκτο να αποκαλεί η Τουρκία «τρομοκράτες» όσους υποστηρίζουν τους Κούρδους.
  • Η Σουηδία, είναι μια χώρα «εξορίας» για 100.000 Κούρδους από την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ
Από το βήμα της Σουηδικής βουλής, η Αμινέ συνέχισε να καταγγέλλει την καταπιεστική πολιτική Ερντογάν έναντι των Κούρδων, με αποτέλεσμα να γίνει ενοχλητικό «καρφί» στο μάτι του Ερντογάν. Πριν λίγες ημέρες, ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Εμρέ Γιουντ κατήγγειλε τη συμφωνία που έκανε η Αμινέ με τους Σοσιαλδημοκράτες το 2021. Και δήλωσε πώς θα ήθελε να δει τη βουλευτίνα να απελαύνεται στην Τουρκία. Για να αναγκαστεί όμως ο Τούρκος πρεσβευτής να ανακαλέσει τη δήλωσή του την επόμενη μέρα.
  • Η Αμινέ Κακαμπάβεχ κάνει λόγο για «μαύρη μέρα στη σουηδική πολιτική ιστορία» και προειδοποιεί ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής ενάντια στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Aν Λίντε, που υπέγραψε το μνημόνιο με την Τουρκία και την Φινλανδία.
«Είναι σκανδαλώδες ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Τούρκος πρεσβευτής στην Στοκχόλμη ζητούν την απέλασή μου σε μια χώρα της οποίας, μεταξύ άλλων, δεν είμαι πολίτης», λέει η Σουηδή βουλευτίνα. «Η Τουρκία πήρε το ελεύθερο να επιτεθεί στη βουλευτίνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας και να ζητήσει την έκδοσή της. Είναι τρομερό να έχει τη δύναμη να το κάνει και να μην υφίσταται καμία συνέπεια», δήλωσε η Αμινέ στη γαλλική Le Monde.
Η ανεξάρτητη βουλευτίνα δηλώνει σίγουρη ότι είναι «αδύνατον» η Σουηδία να επιτρέψει την έκδοσή της στην Τουρκία, για να κάνει τη χάρη στον Ερντογάν. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν έχει δίκιο.