ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

«Το καθίκι, το καθίκι»!


Όταν είδα το ρεπορτάζ της ΕΡΤ1 με τη δημοσιογράφο να αποκαλεί «πρίγκιπα» τον νεότερο γόνο της οικογένειας Γλίξμπουργκ, δυο πράγματα μου ήρθανε στο μυαλό:Το πρώτο αφορούσε στην παλιά «Ελευθεροτυπία», όπου δούλεψα και καλοπέρασα πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Εκεί, λοιπόν, κάθε φορά που ανέκυπτε θέμα για τη βασιλεία και τους πρώην εστεμμένους πεταγόταν ο εκδότης του φύλλου Κίτσος Τεγόπουλος και φώναζε:
«Το καθίκι, το καθίκι»!
Εννοώντας, φυσικά, την πασίγνωστη γελοιογραφία του Σπύρου Ορνεράκη, που έδειχνε έναν πιτσιρικά να κατουράει μια κορώνα.
Το δεύτερο που πέρασε απ’ το νου μου, ήταν όλα εκείνα τα εξώφυλλα του εβδομαδιαίου περιοδικού κοινωνικού ενδιαφέροντος (κουτσομπολίστικου δηλαδή) «ΧΑΪ», που αναδεικνύουν τον δόλιο τον Κοκό σε σωτήρα της Ελλάδας, νικητή των εκλογών, τρομοκράτη του Ερντογάν και δεν συμμαζεύεται. Μεγάλο γέλιο, τι να σας πω, τα ρίχνω στο Τουίτερ και στο Φέηζμπο και δεν μένει άντερο. Καλά να ‘ναι οι άνθρωποι, να σκορπίζουν χαμόγελα!
Άλλο όμως μια ιδιωτική επιχείρηση media, που γούστο της και καπέλο της τι θα προμοτάρει και άλλο η δημόσια ραδιοτηλεόραση που την πληρώνουμε κάθε μήνα με το ανταποδοτικό τέλος όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που είπε «όχι» στην βασιλεία με το δημοψήφισμα του 1974 και έστειλε τα ανάκτορα με όλο τους το σκυλολόι στο χρονοντούλαπο.
Κι αν ακόμη για χάρη της ιστορικής έρευνας, θέλει να παρουσιάσει την άποψη της άλλης πλευράς, των βασιλοφρόνων δηλαδή, οφείλει να το κάνει σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο με πολύ συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κανόνες. Όχι να παίρνει το μικρόφωνο η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να προσφωνεί «πρίγκιπα» τον Νικόλαο Γλύξμπουργκ. Εκεί είναι που παίρνει θέση η ΕΡΤ, ότι υπάρχουν ακόμη βασιλείς και πρίγκιπες και αυλή και η θέση αυτή προσβάλλει το κοινό αίσθημα. Αν μπορούν να το καταλάβουν στην Αγία Παρασκευή, έχει καλώς. Αν δεν μπορούν, ας πάρουν τα κουβαδάκια τους τώρα που ξανοίγει ο καιρός και ας πάνε σ’ άλλη παραλία…

Χρήστος Ξανθάκης
medioΠΙΛΑΦΟ / Newpost