ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Εκκωφαντική αφωνία του ΕΣΡ για την κυβερνητική μονοφωνία στα ΜΜΕ


Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου εμφανίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΕΣΡ αναφορικά με την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τη χειραγώγηση των

ΜΜΕ από το Μαξίμου.

Ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος μιλώντας με αφορμή την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής και ερωτηθείς για την πολιτική πολυφωνία, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι εύκολο θεσμικά να συμβιβάσεις τη επιβολή της κρατικής εξουσίας με τον σεβασμό στην δημοσιογραφική ελευθερία. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ επιβεβαίωνε τη δυσανάλογη εκπροσώπηση των κομμάτων στα ΜΜΕ, με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να ζητά να διεξαχθεί η σχετική συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα για την ποιότητα των τηλεοπτικών εκπομπών, λέγοντας ότι το κράτος δεν έχει αισθητικές προτιμήσεις και συνεπώς δεν μπορεί να καταδικάσει ένα κανάλι επειδή οι πολίτες προτιμούν να βλέπουν τα λεγόμενα «τηλεοπτικά σκουπίδια».

Την τεράστια ευθύνη κυβέρνησης και ΕΣΡ για τη μονομέρεια υπέρ της ΝΔ στα ΜΜΕ ανέδειξε ο Μάριος Κάτσης. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε στην τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής ΝΔ και κυβέρνησης, με μ.ο. 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μ.ο. προβολής 16,2%. και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από 5%, με τα ποσοστά αυτά προφανώς να μην προσεγγίζουν καν την εκπροσώπηση των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές.

«Η πληροφόρηση και η πολυφωνία είναι αναγκαίοι όροι της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος! Δεν είναι κανονικότητα αυτό που ζούμε ως κοινωνία και αυτό που απολαμβάνουν οι πολίτες ως αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Δεν είναι αποδεκτό για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται από το τι λέει 1 μόνο κόμμα!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε, ακόμα, στις σοβαρές ευθύνες του ΕΣΡ για την αποτυχία του να φέρει εις πέρας της συνταγματικά οριζόμενης αποστολή του, της διασφάλισης της «αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων».

Σχολίασε ότι το ΕΣΡ διαμαρτύρεται για υποστελέχωση, χωρίς όμως ταυτόχρονα να ζητά δημόσια από την κυβέρνηση περισσότερους υπαλλήλους και χωρίς να διαμαρτύρεται δημόσια για τα 600.000 ευρώ που του έκοψε η κυβέρνηση ΝΔ. Ταυτόχρονα, όσον αφορά ρώτησε τον πρόεδρο του ΕΣΡ αν έχει προτείνει κάποια διάταξη νόμου που μπορεί να διασφαλίσει ότι το ΕΣΡ θα μπορεί να χρησιμοποιεί απρόσκοπτα τις κυρωτικές του δυνατότητες που του δίνει ο νόμος σχετικά με παραβίαση της πολυφωνίας από συγκεκριμένα ΜΜΕ, διότι το ίδιο το ΕΣΡ επικαλείται απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε μια σχετική ποινή που είχε επιβληθεί στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ απάντησε στον Μάριο Κάτση ότι δε ρωτήθηκε πότε από τον αρμόδιο υπουργό για τη νομοθέτηση της 4ετούς παραγραφής υποθέσεων που πήγαν στο ΕΣΡ από την κυβέρνηση ΝΔ. Τονίστηκε από τον βουλευτή ότι σχετικές υποσχέσεις για παραγραφή υποθέσεων φερόταν να έδινε μέσω SMS ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προς τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη συγκυρία μέσα στην οποία διεξάγεται η συζήτηση, όπου εκτός από τα ευρήματα του ΕΣΡ, η χώρα μας έχει γίνει «μαύρο πρόβατο» διεθνώς για διαπλοκή, χειραγώγηση, φίμωση, διώξεις, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ, καθώς και ασφυκτικό έλεγχο ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Πρωθυπουργό, με πολιτικές ευθύνες (συνομοσπονδία ΜFRR 7 έγκριτων διεθνών οργανώσεων του τύπου που συνεργάζεται με την ΕΕ και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα), ενώ παράλληλα η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος κα. Βέρα Γιούροβα έχει επισημάνει προς τα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό και την ελευθερία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου.

Ιδιαίτερα για την Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρία Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα κατρακυλά 43 θέσεις την περίοδο 2019-2022 που κυβερνά η ΝΔ και βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη, κάτω από Πολωνία και Ουγγαρία που βρίσκονται υπό έλεγχο για παραβίαση του κράτους δικαίου. Πλέον δεν θα κάνουμε λόγω για Ορμπανοποίηση της Ελλάδας αλλά για Μητσοτακοποίηση της Ουγγαρίας αφού τους έχουμε ξεπεράσει σε ανελευθερία! Είμαστε τελευταίοι και ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων και στην 108η θέση παγκοσμίως ανάμεσα από Μπουρούντι και Ζάμπια. Από την 99η θέση το 2014 επί Σαμαρά, ανεβήκαμε στην 65η θέση το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα κατρακυλήσαμε στην 108η θέση στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ελέγξει τα ΜΜΕ και να καταλύσει τους θεσμούς κάνοντας διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες που έφεραν έσοδα στα Δημόσια ταμεία και ανέβασε τη χώρα στο δείκτη ελευθεροτυπίας, και ήρθε η ΝΔ των λιστών Πέτσα και έσωσε τη δημοκρατία από το λαϊκισμό κατρακυλώντας ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια στην θέση 108! Οποία υποκρισία!»

Κλείνοντας, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται, ξεκάθαρο, δίκαιο και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ. Με κανόνες, λογοδοσία, διαφάνεια, όπου οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν σε Κράτος και εργαζόμενους αυτά που οφείλουν, θα επενδύουν διαφανώς και οι δημοσιογράφοι θα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς να επιτελούν το κοινωνικό και συνταγματικό τους ρόλο, με ένα ισχυρό ΕΣΡ που θα ασκεί επιτέλους τις συνταγματικές του αρμοδιότητες».

Έκλεισαν άρον άρον τη συνεδρίαση για να μην απαντήσει για την ελευθερία του Τύπου

Η κυβέρνηση τρέμει την αλήθεια, που αποτυπώνεται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, για την ελευθέρια του Τύπου στην Ελλάδα παρατηρεί η Αναστασία Γκαρά, τονίζοντας ότι αυτό απεδείχθη περίτρανα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου ο πρόεδρος της επιτροπής έσπευσε να κλείσει άρον - άρον τη συνεδρίαση προκειμένου να μην απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΣΡ σε ερώτησή της σχετικά με τις αρνητικές εκθέσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε στο φως και νέα έκθεση η οποία επιβεβαιώνει την ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την πολυφωνία των ΜΜΕ στη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - την οποία και παρουσίασε κατά τη διάρκεια ακρόασης του Προέδρου του ΕΣΡ - η χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη μεσαίου/υψηλού κινδύνου σε 19 από τους 20 δείκτες που μετράνε την πολυφωνία στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως το Παρατηρητήριο για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Media Pluralism Monitor) είναι φορέας συγχρηματοδοτούμενος από την Ε.Ε και το European University Institute

  • Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση» σε ότι αφορά:
  • Τη συγκέντρωση διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού

  • Τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης

  • Την επιρροή της ιδιοκτησίας και των εμπορικών συμφερόντων στη σύνταξη περιεχομένου

  • Την ανεξαρτησία των μέσων από πολιτικές επιρροές

  • Τη συντακτική ανεξαρτησία

  • Την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων

  • Την πρόσβαση μειονοτικών ομάδων στα μέσα ενημέρωσης

  • Τη συμμετοχή και πρόσβαση των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης

Η κα Γκαρά στηλίτευσε την πολύχρονη αδράνεια του ΕΣΡ σε ,ότι αφορά τον ελεγκτικό του ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική πολυφωνία στα Μέσα σε μια περίοδο όπου έχουν καταγραφεί, δολοφονία δημοσιογράφου, παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, διώξεις ρεπόρτερ και εκδοτών που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση, διαπλοκή με την πολιτική εξουσία, αδιαφανής χρηματοδότηση ΜΜΕ, ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης σε ΕΡΤ και ΑΠΕ και περιστατικά λογοκρισίας και αποκλεισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε και στην υποστελέχωση της Αρχής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το αρμόδιο Τμήμα το οποίο ελέγχει του τηλεοπτικούς σταθμούς, να λειτουργεί με μία μόνο υπάλληλο.