ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Η συμβολή Ψυχάρη στη συντόμευση του τίτλου του ΠΑΣΟΚ


Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν βόλευε τις εφημερίδες

Ο δημοσιογράφος Νίκος Χασαπόπουλος θυμάται πώς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα έγινε εν συντομία ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από τον Σταύρο Ψυχάρη στο “Βήμα”. Γράφει ο Χασαπόπουλος στο Facebook: 
“Τώρα με την ίδρυση νέων κομμάτων (και με τα παράξενα πολλές φορές ονόματα που τους δίνουν) θυμάμαι στις αρχές της μεταπολίτευσης όταν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. 
Τότε, τα κόμματα είχαν κυρίως δύο ή το πολύ τρία γράμματα, για παράδειγμα Ένωση Κέντρου, Νέα Δημοκρατία, Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ για συντομία), Ενωμένη Αριστερά κτλ, αλλά το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ήταν μεγάλο όνομα, δεν χωρούσε πολλές φορές καν στους τίτλους των εφημερίδων
Έπρεπε συνεπώς κάτι να γίνει , να συντομεύσει, χωρίς να χάσει την δυναμική του. Και εγένετο, λοιπόν το «ΠαΣοΚ»! Πρώτος, για την ιστορία αναφέρω, το έγραψε στο Βήμα ο κορυφαίος πολιτικός συντάκτης Σταύρος Ψυχάρης (μετέπειτα διευθυντής και εκδότης της ιστορικής εφημερίδας). Από τότε έμεινε ΠαΣοΚ (ή ΠΑΣΟΚ).
Το κόμμα αυτό, που τώρα μπαίνει σε ψηφοφορία για το οριστικό όνομά του, (μόνο που στην προσεχή ψηφοφορία δεν υπάρχει σκέτο το όνομα ΠΑΣΟΚ), μεσουρανούσε για δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου. Το ΠαΣοΚ, κυριάρχησε, αποθεώθηκε, κατακεραυνώθηκε, κατηγορήθηκε για πολλά από τα δεινά αυτού του τόπου, πάθιασε πολίτες, έκανε ορκισμένους εχθρούς, έγινε μόδα, αλλά και τρόπος ζωής”.