ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Γατάκι στη θάλασσα…


Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

Από το γνωστό «Ανθρωπος στη θάλασσα» στον πρωτομαγιάτικο άθλιο άθλο της Αιδηψού, που θα μπορούσε να επιγράφεται «Γατάκι στη θάλασσα», η απόσταση μοιάζει τεράστια, ίσως όμως δεν είναι. Πρωταγωνιστής και στις δύο περιπτώσεις είναι ο άνθρωπος: στην πρώτη περίπτωση κινδυνεύει, στη δεύτερη θέτει σε κίνδυνο, δίχως κανέναν λόγο, τη ζωή ενός άλλου πλάσματος. Ναι, «κατώτερου». Μολαταύτα πλάσματος. Αθώου.
Το βίντεο το ανέβασε στο Διαδίκτυο ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Από χαρά και καμάρι. Το σκηνικό, σε ψαροταβέρνα της Αιδηψού, ακριβώς πάνω στη θάλασσα, είναι τυπικό του μεσογειακού βίου από τις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης έως το αποκαλόκαιρο: Η παρέα γεύεται τα ελέη της θάλασσας, όλο και λιγότερα πάντως λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης, εξ ου και η ανάγκη για εισαγωγές. Εχει καιρό να βρεθεί, εξαιτίας της πανδημίας. Περνάει καλά η παρέα, το φανερώνουν τα γέλια της και οι πολλές ομιλίες, η μια πάνω στην άλλη. Το ουζάκι λύνει τη γλώσσα. Και βοηθάει να ξεχαστούν προσώρας οι δυσκολίες του βίου. Συνηθισμένα πράγματα, έτσι πορευόμαστε όλοι.
Ενας από την παρέα, όμως, θέλει να περάσει καλύτερα. Να πρωτοτυπήσει. Δεν του αρκούν τα συνήθη. Αν τον παρέσυρε η ημιαθλητική περιβολή, σορτσάκι και πατούμενα της μπάλας, είναι άγνωστο. Ο,τι ξέρουμε είναι αυτό που γνωστοποίησε ο ίδιος. Από χαρά και καμάρι. Παίρνει ένα ψαράκι, σκύβει, προσπαθεί να δελεάσει δυο γατάκια, από αυτά που συχνάζουν στις ψαροταβέρνες. Το ένα πάει να τσιμπήσει το δόλωμα, εκεί το οδηγεί η φύση του, μπορεί και ο «εκπολιτισμός» του, που του δίδαξε να εμπιστεύεται το όρθιο δίποδο. Αλλά πριν προλάβει να γευτεί το μεζεδάκι, ο μπαλαδόρος μας του ρίχνει μια και το πετάει στη θάλασσα. Με πλασεδάκι είναι η αλήθεια. Μην τον αδικήσουμε φορτώνοντάς του «μύτο» ή «κουτουπιέ».
Η παρέα, κατάλαβε – δεν κατάλαβε, συνεχίζει να γελάει. Και ο γκολτζής μας προσπαθεί να διπλασιάσει τα γατίσια γκολ του. Ξανανασκύβει, προσκαλεί σε γεύμα το δεύτερο γατάκι, «έλα ρε!, έλα ρε! ψιτ! ψιτ!», αυτό όμως είδε το πάθημα του άλλου και νίκησε τον πειρασμό. Αλλωστε, οι γάτες αντιπαθούν το νερό.
Ο δίποδος ήρωάς μας, ωστόσο, δεν τον νίκησε τον πειρασμό. Τον πειρασμό να σπάσει πλάκα με θύμα του ένα γατάκι που τον εμπιστεύτηκε. Να απολαύσει την υπεροχή του, σαν κορωνίδα της φύσης. Να χαρεί μια δόση βίας. Εξίσου με το σουτάκι, τον ντροπιάζει το σποτάκι που ανέβασε στο Διαδίκτυο. Και οι βρισιές του σε όσους τον κατέκριναν.


- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την «Καθημερινή» (03.5.2022)