ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Μεροκάματο στη Σαντορίνη


Η είδηση έκανε κρότο: Χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό είναι κενές, για παράδειγμα στην Σαντορίνη, και δεν καλύπτονται παρά την ανεργία. Η προειδοποίηση του επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη έδωσε τροφή στη νεοφιλελεύθερη σπέκουλα για ανέργους που δήθεν βολεύονται με το επίδομα του ΟΑΕΔ και τα συσσίτια γιατί προτιμούν να τεμπελιάζουν παρά να εργάζονται:
«Πράγματι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης σε ανάρτησή του.
Είναι γνωστή η νεοφιλελεύθερη θεωρία κατά την οποία οι άνεργοι φταίνε που δεν έχουν δουλειά: Είτε δεν φρόντισαν να αποκτήσουν "βασικές δεξιότητες" (Κ. Μητσοτάκης) είτε προτιμούν να κάθονται και να πληρώνονται από το κράτος.
Δεν χρειάζεται θρίαμβος της ερευνητικής δημοσιογραφίας για να μάθει κανείς γιατί δεν καλύπτονται τόσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό: 
  • Γιατί οι εργαζόμενοι πληρώνονται με κάτι πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις, δηλαδή 800 ευρώ καθαρά, για οκτάωρα που γίνονται δωδεκάωρα και για πενθήμερα που γίνονται επταήμερα με λίγα "μαύρα" επιπλέον στο χέρι. 
  • Γιατί στοιβάζονται σε κοντέινερ ή σε μικρά υποφωτισμένα δωμάτια με σοβάδες που πέφτουν, ο ένας πάνω στον άλλο, με προσφορά από τον εργοδότη ένα σάντουιτς και ένα σουβλάκι μεσημέρι-βράδυ.
  • Οι αμοιβές είναι χαμηλές ακόμη και σε επιχειρήσεις που κερδοφορούν εντυπωσιακά, ακόμη και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, που υποδέχονται για διακοπές τους πλουσιότερους των πλουσίων στον πλανήτη.
  • Και οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες γιατί οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων δεν τα διαθέτουν για εργατικό δυναμικό αφού μπορούν να τα μισθώσουν σε παραθεριστές. Και διαθέτουν μόνο τα χειρότερα και φθηνότερα που δεν εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρέπειας στον διαμένοντα. Ποιος θα τους ελέγξει;
Το μόνο που δεν σκέφτονται οι αγωνιούντες για τις κενές θέσεις εργασίας είναι να βελτιώσουν τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και διαμονής, ώστε να έχουν κίνητρο οι εργαζόμενοι να πάνε στο νησί για να δουλέψουν την τουριστική σεζόν. 
Θεωρούν λογικό να απασχολούν σε συνθήκες ειλωτείας σερβιτόρους, λαντζέρηδες και καθαρίστριες την ώρα που γύρω ρέει άφθονο χρήμα και επιδεικνύεται αβυσσαλέος πλούτος.
Τώρα έχουν και μια κυβέρνηση που τους καταλαβαίνει και προσπαθεί να "καθαρίσει" τον ΟΑΕΔ από τους "ανέργους μαϊμού" χωρίς καν να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ούτε βέβαια να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας εκεί όπου παρουσιάζονται κενές θέσεις.
Κόβει ο ένας (ο ανάλγητος εργοδότης) ράβει ο άλλος (ο υπουργός Εργασίας). Όλοι μαζί κάνουν ό,τι μπορούν για να ακόμη καλύτερο καλοκαίρι για τους λίγους και δυσκολότερο για τους πολλούς.

ΤVXS / Aποψη