ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Γιατί στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι 280 ευρώ και σε Ισπανία - Πορτογαλία 112;

Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιλογή της να μην λαμβάνει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν λαμβάνει αντίστοιχα μέτρα με αυτά που έλαβε η Ισπανία και η Πορτογαλία για την ανακούφιση των πολιτών από τους εξαιρετικά φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή κρίση και το ντόμινο της ακρίβειας στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Eίπε ο Τσίπρας:
Γιατί στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι 280 ευρώ και σε Ισπανία - Πορτογαλία 112; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης
Αυτό που ζούμε είναι ένας παραλογισμός. Είναι μια εγκληματική πολιτική απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής εδώ και μήνες σε όλη την Ευρώπη;
Πώς είναι δυνατόν η τιμή της μεγαβατώρας να πλησιάζει χθες τα 280 ευρώ, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι 112 ευρώ;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι έχει ακολουθήσει μια πολιτική που αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας που είναι πρωτοφανές.
Τι περιμένει οκτώ μήνες τώρα; Μέχρι πρότινος αμφισβητούσε ότι υπάρχουν υπερκέρδη - τα ουρανοκατέβατα κέρδη.
Στη Βουλή παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αλλά μας είπε ότι δεν ξέρει πόσα είναι και ότι κάνουν την «άσκηση». Πόσους μήνες γίνεται αυτή η «άσκηση»;
Δε θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος. Εμείς θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη, όπως κάνει ο Ντράγκι.
Δε θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα.
Όσα εξήγγειλα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι ρεαλιστικά και απολύτως κοστολογημένα. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πρόκειται για πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δαπάνησε.
Δεν έχω υπόνοιες, έχω αποδείξεις πού πήγαν αυτά τα χρήματα: 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.
Αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει για ακόμη ένα χρόνο μία πολιτική αδράνειας και απάθειας απέναντι σε αυτή την κοινωνική λεηλασία, θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Η εξάντληση της τετραετίας σημαίνει, ταυτόχρονα, εξάντληση και των δικών μας πολεμοφοδίων, των δικών μας πυρομαχικών για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης και κανονικότητας.
Είναι επιβεβλημένο και έντιμο σε αυτές τις συνθήκες να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμαι ο παλιότερος πολιτικός αρχηγός, ενώ κουβαλάει ένα όνομα που είναι στην πολιτική σκηνή 60 χρόνια. Και χωρίς αυτό δε θα απασχολούσε κανέναν.
Ως «παλιότερος» λοιπόν σας διαβεβαιώνω: Οι εκλογές έχουν κριθεί. Το κρίσιμο είναι πώς θα αναστήσουμε τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την εμμονή της κυβέρνησης στη στήριξη εκείνων που κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν με την έκρηξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε δε ότι τη μερίδα του λέοντος έχει η ΔΕΗ με πάνω από 1 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη, για να κερδίζουν και να φτιάχνουν βιογραφικά, όπως είπε, τα golden boys του Μητσοτάκη
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα».