ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Οι μοντέρνες Μαρίες Αντουανέτες, εκδηλώνονται…


Δεν έχουν βενζίνη; Ας βάλουν μπυρόνια!


του Χρήστου Ξανθάκη 

Α ρε Σκυλακάκη γίγαντα, πόσο μπροστά έβλεπες. Πόσο σε έχει τιμήσει το κληρονομικό χάρισμα και πόσο σε έχει αγγίξει το πνεύμα της Τασίας Λούτα. Όταν όλοι εμείς ψωλοβροντάγαμε πίσω απ’ το τιμόνι, εσύ είχες τα άντερα να βγεις μπροστά ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, ως Μαρία Αντουανέτα του εικοστού πρώτου αιώνα να το πω καλύτερα και να δηλώσεις:
«Το κυριότερο όμως είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Δηλαδή τα καύσιμα, τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη και είναι τεράστιος αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο. Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν επίσης. Αυτοί δε, που έχουν δύο – τρία αυτοκίνητα, που δεν τους λες φτωχούς της κοινωνίας, θα ωφεληθούν περισσότερο. Οπότε θα κάνουμε μία μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους φτωχότερους φαίνεται παράλογο».
Πως το είχε πει η συγχωρεμένη;
Α κάτσε, το θυμήθηκα:
Δεν έχουν ψωμί; Να φάνε παντεσπάνι!
Τι λέει τώρα ο τιτάνας ο Σκυλακάκης:
Δεν έχουν βενζίνη; Να βάλουν μπύρα!
Και έχει ένα δίκιο, δεν λέω. Όπως σε ταξιδεύει η βενζίνη, έτσι και το μπυρόνι σε πάει βόλτα. Και από πλευράς τιμής συμφέρει, μιας και η τιμή της απλής αμόλυβδης (για την κατοσταρα δεν το συζητώ!) έχει ξεπεράσει ανά το πανελλήνιον τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το δόλιο το μπυρονάκι είναι πολύ πιο χαμηλά. Κοίταξα χτες το φυλλάδιο γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που διακρίνεται για τις προσφορές της και είχε το κουτί μπύρα, τα 330 μιλιλίτρα, στο μισό ευρώπουλο. Άρα το λίτρο ενάμιση ευρώ, τι στο διάολο θες και βγαίνεις απ’ το σπίτι με το τουτού, κάτσε καναπέ ρε βλάκα και σκίσε τα μπυρόνια. Και το ρέψιμο, τζάμπα!
Εν τω μεταξύ, μιας και το ξεκίνησα το ψάξιμο χτες, έκανα και μια γύρα στο διαδίκτυο και έπεσα σε δημοσίευμα που έγραφε τα εξής για τη βενζίνη στη γειτονίτσα μας:
«Είναι τέτοια η κατάσταση στα πέριξ της Ελλάδας, ώστε η Αλβανία που έχει την αμόλυβδη στο 1,55, θεωρείται από τις ακριβές. Κι αυτό γιατί Βουλγαρία (1,412), Σερβία (1,436) και Βόρεια Μακεδονία (1,440) είναι κάτω από το 1,45, ενώ ίδια είναι η κατάσταση και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1,436), τη Ρουμανία (1,465), την Κύπρο (1,411), τη Μάλτα (1,324) και την Ανδόρρα (1,444)».
Τα διαβάζω τα ανωτέρω και η σκέψη μου πάει σε εκείνα ακριβώς τα πλάσματα που κατέβαιναν στις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό και την τρισκατάρατη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα τίποτα είναι οι Πειρασμοί του Αγίου Αντωνίου που τόσο αξιέπαινα είχε απαθανατίσει ο Σαλβαδόρ Νταλί, μπροστά στο μαρτύριο το δικό τους. Σκέψου να είσαι τώρα σε κάνα χωριό μισή ώρα απ’ τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και να περνάς μπροστά απ’ το πρατήριο και να βλέπεις τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο και να διαβάζεις στον ρεπόρτερ Ξανθάκη ότι δυο βήματα παραπέρα είναι 60 λεπτά πιο κάτω. Τι κάνεις αδερφέ μου σε μια τέτοια περίπτωση; Σηκώνεις ψηλά το κεφάλι και βροντοφωνάζεις «εγώ δεν δίνω φράγκο στους γυφτοσκοπιανούς» ή κάνεις κο-κο-κο και φεύγεις σφαίρα να φουλάρεις το ντεπόζιτο;

Υ.Γ.:
Από την επικαιρότητα:
«Απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου οποιοδήποτε σενάριο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα χρήματα των φορολογούμενων οδεύουν προς κρίσιμα κομμάτια του κράτους, όπως η Υγεία και η Ασφάλεια».
Σωστό κι αυτό. Καιρό έχουμε ν’ αγοράσουμε καινούρια περιπολικά…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (11.3.2022)