ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Θα συσπειρωθεί εκλογικά το 38 % του «ΝΑΙ»;


του Χρήστου Ξανθάκη

Ο Καραμανλής ο συγχωρεμένος είχε πει μια φορά κι έναν καιρό ότι μερικά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται και κάποια άλλα λέγονται και δεν γίνονται. Κι ο υπογράφων θα συμπληρώσει ότι υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία: Αυτά που λέγονται για να γίνουν!
Βλέπε για παράδειγμα το σχόλιο στο περασμένο φύλλο του «Βήματος της Κυριακής», που έγραφε τα εξής:
«Επιπλέον, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι δημοσκόποι εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις συνέπειες του πολέμου στην εσωτερική πολιτική. Όσοι μετρούν λοιπόν δεν βλέπουν την κυβέρνηση να απομειώνεται. Επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν χάνει από την πολεμική κρίση, επειδή συνήθως σε τέτοιες συνθήκες οι πολίτες συντονίζονται με την ηγεσία τους και επειδή ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με ευθύ και καθαρό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή. Αντιθέτως εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί στο όλο θέμα μάλλον απομειώνεται. Οι πιο τολμηροί των δημοσκόπων μάλιστα δεν κρύβουν ότι στις ευθείες απαντήσεις που λαμβάνουν μέσω των ερωτηματολογίων, πριν δηλαδή από τα όποια ζυγίσματα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ταυτίζονται με εκείνα του ΚΙΝΑΛ. Αυτό είναι το εύρημα του τελευταίου διαστήματος. Και όπως αναφέρουν, θα το δούμε σύντομα στις οθόνες μας…»
Καταπληκτική διατύπωση, δεν λέω. «Δεν απομειώνεται», η κυβέρνηση, «μάλλον απομειώνεται» ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το ΚΙΝΑΛ, που όλες αυτές τις μέρες της εισβολής θυμίζει τον Κάσπερ το φαντασματάκι, υποθέτω ότι ανεβαίνει δραματικά για να κερδίσει όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που συμφωνούν με την κυβέρνηση αλλά δεν τους πάει το χέρι να ψηφίσουν Μητσοτάκη. Κι έρχεται ίσα βάρκα ίσα πανί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λογική να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ο Μπορίς Βιάν θα ‘βγαζε μεροκάματο με τέτοια φαντασμαγορία!
Επειδή όμως εδώ κάνουμε δουλειά, δεν ξύνουμε πατσές, θα το δούμε και από την ανάποδη το θέμα. Λα τα μινόρια με ένα πολύ ενδιαφέρον τουί Κύρτσου:
«Εκεί που τα είχαν βάψει μαύρα στο Μαξίμου, αρχίζουν να ελπίζουν σε εκλογικό “θαύμα” λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Θέλουν να φορτώσουν την κρίση που προκάλεσαν & προηγήθηκε, στον πόλεμο, να επιτύχουν κάποια συσπείρωση. Από την πολύ παρέα με λόμπι φυσικού αερίου έχασαν επαφή με κοινωνία…»
Όπως βλέπετε, ο Γιώργαρος που δεν μασάει τα λόγια του εδώ και καιρό, το έχει μυριστεί το σενάριο της επανεκλογής. Να εκμεταλλευθούμε, δηλαδή, τις αθλιότητες του Πούτιν, μπας και καταφέρουμε να συσπειρώσουμε όσους και όσες επιμένουν ότι πρέπει να στείλουμε όπλα (και στρατό ίσως…) στην Ουκρανία. Ένα ποσοστό γύρω στο 35 % όπως μας έδειξε και η έρευνα της Prorata που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών –πολύ κοντά στο 38 % που συγκέντρωσε το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, όπως υπογράμμισε ο ρεπόρτερ Ξανθάκης.
Εκεί πάτησε η Νέα Δημοκρατία για να πάρει τις εκλογές του 2019, εκεί θέλει να πατήσει και τώρα. Εντάξει, έχασε τότε από αριστερά όσους ευρωπαϊστάς της φύγανε για το ΚΙΝΑΛ, αλλά κέρδισε από δεξιά τα στίφη των Μακονομάχων οπότε έπιασε την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Τώρα, είναι σαφές ότι δεν έχει την αποδοχή του «πατριωτικού» μπλοκ, που είτε την κράζει για την μη κατάργηση των Πρεσπών είτε είναι με τον Βλαδίμηρο, αλλά ελπίζει ότι θα κόψει από το ΚΙΝΑΛ και θα ξαναφέρει πίσω όσους και όσες γοητεύτηκαν προσωρινά από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τα ίδια λένε, άλλωστε, όσον αφορά στο ουκρανικό, διαφορές δεν έχουν. Γιατί να μην λιγουρεύεται η κυβέρνηση τους παραπλανηθέντες αμνούς και να μην πιστεύει ότι θα επιστρέψουν στο μαντρί;

Υ.Γ.: Ναι, ναι, το ξέρω ότι για να βγει αριθμητικά η εξίσωση, «δεν χάνει η ΝΔ κερδίζει το ΚΙΝΑΛ», πρέπει να πάει δημοσκοπικώς στο 15 % ο ΣΥΡΙΖΑ. Σο φάκιν γουάτ, που λένε και στο Κεντάκι! Εδώ είχε βγάλει μεγάλη εφημερίδα μια δημοσκόπηση που έδινε λίγους μήνες πριν τις εκλογές του ’19 τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μονοψήφιο ποσοστό», εκεί θα κωλώσουν σήμερα;

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (09.3.2022)