ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Αν η Φώφη ήταν ακόμη εδώ...


Φέτος η 8η Μαρτίου φέρνει στη μνήμη μου τη Φώφη Γεννηματά και την αθόρυβη επιμονή της κάθε χρόνο να ετοιμάσουμε εκδήλωση, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε τις γυναίκες που υποφέρουν, να δράσουμε για τη βια κατά των γυναικών, τις γυναικοκτονίες, τις γυναίκες που αγωνιούν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.
Είμαι σίγουρη πως αν η Φώφη ήταν μαζί μας θα είχε μεγάλη αγωνία για τις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες στην Ουκρανία που βομβαρδίζονται, που ψάχνουν καταφύγιο και θα συνομιλούσε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για να δημιουργηθεί μια δίοδος ασφαλείας για τη σωτηρία τους.
Το ίδιο έκανε με τους πρόσφυγες από τη Συρία το Νοέμβριο του 2015 όταν στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στη Βαλέτα της Μάλτας κατέθεσε τη δική της πρόταση με το όνομα “Κιβωτός”.
Τότε, η Φώφη Γεννηματά ως Πρόεδρος ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Κιβωτός», το οποίο θα επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση παιδιών, γυναικών και λοιπών ευπαθών ομάδων από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ως εκ τούτου θα αποτρέπει την προώθηση τους με τις βάρκες του θανάτου.
Σήμερα, η Φώφη θα έκανε ακριβώς το ίδιο. Θα έψαχνε τρόπο, δεν θα στεκόταν στιγμή, θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την κυβέρνησή μας, να ληφθούν καίριες πρωτοβουλίες για να ανοίξουν ασφαλεις δίοδοι από την Ουκρανία προς την Ευρώπη, ώστε να διασωθούν γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Η κωδική ονομασία του προγράμματος διάσωσης των Ουκρανών προσφύγων που θα πρότεινε η ίδια ίσως να ήταν και πάλι “Κιβωτός” αν και εμείς θα προτείναμε κωδική ονομασία “Φώφη Γεννηματά” για τη μνήμη, το θάρρος της και την επιμονή της να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων.

Ζέφη Δημαδάμα (fb)
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος (PesWomen), Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλεχος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ