ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Σάλος για τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Μόσχα που έβγαινε από την Κυψέλη


Ήταν σε αναρρωτική άδεια απαντά το Ραδιομέγαρο

Στην καταγγελία πως ο νέος ανταποκριτής της ΕΡΤ στη ρωσική πρωτεύουσα «δεν βρέθηκε στη Μόσχα ούτε μια μέρα στο δεκαπεντάμηνο διάστημα», δηλαδή από 1 Ιανουαρίου 2021 όταν και προσλήφθηκε προχώρησε ο ανταποκριτής στη Μόσχα, Δημήτρης Λιάτσος, με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Δημήτρης Λιάτσος, κατήγγειλε την Πέμπτη, 10 Μαρτίου τα εξής:
“Διαβάζω τη δήλωση της ΕΣΗΕΑ περί ΕΡΤ και ανταποκριτή στη Μόσχα! Ενδιαφέρουσα προσέγγιση… “Βοηθάει” να σπάσω τη σιωπή μου! Περί δημόσιας τηλεόρασης την οποία υπηρέτησα με ειλικρίνεια, σεβασμό και πάθος επί 23 συναπτά έτη, έχω να δηλώσω: Από 1/1/21, μετά από διαγωνισμό στον οποίο πήρα μέρος αλλά δεν… κέρδισα (!), ο νέος νικητής υπέγραψε συμβόλαιο και ξεκίνησε τη δουλειά του. Πέρασαν ήδη 15 μήνες και στην ΕΡΤ δεν βγήκε ΟΥΤΕ ένα ρεπορτάζ από Ρωσία! Δε ξέρω από που η ΕΡΤ “έβγαζε” τον ανταποκριτή όταν από κάτω έδινε το όνομα του και έβαζε τη λέξη, ΜΟΣΧΑ. Ξέρω ότι δε βρέθηκε στη Μόσχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ στο δεκαπεντάμηνο διάστημα. Αυτό προβλημάτισε ακόμα και την ελληνική πρεσβεία, το ΥΠΕΞ… Η ΕΣΗΕΑ, αναδείχνει τώρα το θέμα, μετά από παρέμβαση, λέει, των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ έχει εδώ, στη Μόσχα, δυο μέλη της! Υπάρχει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία… Δεν ήξερε νωρίτερα, δε ρώταγε; Κάποιοι ίσως “κακίσουν” τον εν λόγω ανταποκριτή, συνάδελφο! Τον οποίο αναζητούσαν-μάταια-υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες ερχόμενοι στη Ρωσία το 15μηνο διάστημα. Με τη διοίκηση της ΕΡΤ, όμως, τι θα γίνει; Ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση; Ποιος και με ποιο δικαίωμα εκθέτει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα;».

Η τοποθέτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ

«Πολλαπλά είναι πλέον τα χτυπήματα απέναντι στην ελευθεροφωνία και την ελευθεροτυπία, απέναντι στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην πλουραλιστική ενημέρωση, τη μόνη αναγκαία συνθήκη που θωρακίζει την αντικειμενικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σε ότι αφορά το επίμαχο ερώτημα αν όντως αυτός που παρουσιάζεται ως ανταποκριτής στη Ρωσία βρίσκεται στη Μόσχα ή στην… Κυψέλη σχολιάζει τα εξής: «Η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στη Ρωσία ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;».



Η τοποθέτηση του Πάνου Χαρίτου 

«Εάν αυτό που καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι αληθές-ότι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μόσχα έβγαινε από την Κυψέλη- και πως ήταν σε γνώση της διοίκησης και έβαζαν ως τόπο ανταπόκρισης Μόσχα…η διοίκηση γιατί δεν σχολιάζει; Κάποιοι δώσαμε αγώνα στα μέτωπα για την ακρίβεια των μεταδόσεων… Ντροπή», έγραψε ο επί χρόνια πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος.

Παραίτηση Ζούλα ζητά ο Ηλιόπουλος, εάν όντως ισχύουν οι καταγγελίες

Απαντήσεις για τις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ ότι ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης, ζητεί με δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η ακριβής δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου έχει ως εξής: «Μετά τις καταγγελίες ότι ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα, όχι μόνο δεν έχει πατήσει στη Ρωσία αλλά έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης, περιμένουμε άμεσα καθαρές απαντήσεις: Ισχύουν οι καταγγελίες; Μήπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις «φαντασμάτων» ανταποκριτών σε γνώση της Διοίκησης της ΕΡΤ; Εάν ισχύουν, το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Ζούλας είναι να παραιτηθεί. Τα υπόλοιπα εξάλλου είναι θέμα της Δικαιοσύνης».

Πηγές ΕΡΤ: O Αχιλλέας Πατσούκας είναι στην Αθήνα με αναρρωτική άδεια

Πηγές της ΕΡΤ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν τα εξής: «Ο κ. Αχιλλέας Πατσούκας είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος με άριστη γνώση των ρωσικών θεμάτων, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ανταποκριτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή και η Reαl News και από το 2021 απασχολείται με σύμβαση έργου στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η ΕΡΤ ουδέποτε απέκρυψε ότι ο πόλεμος βρήκε τον κ. Πατσούκα στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στον Ευαγγελισμό και να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον αέρα της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον γιατί αναπαράγεται μια άνευ νοήματος καταγγελία, πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος -καίτοι ασθενούσε- ασκούσε με απόλυτη συνέπεια τα καθήκοντά του».