ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

«Μονόγραμμα»: 40 χρόνια εκπομπών στη Δημόσια Τηλεόραση


Με αφορμή την μοναδική επέτειο των 40 χρόνων παρουσίας της ιστορικής εκπομπής της ΕΡΤ «Μονόγραμμα», τιμώντας όλους όσους αυτοβιογραφήθηκαν στις εκπομπές της αυτά τα χρόνια, σχεδιάζεται η έκδοση ειδικού λευκώματος με τον τίτλο: «Χειρόγραφα & Αυτόγραφα», με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα από το έργο όλων όσων συνέβαλαν στη δημιουργία του «εθνικού αρχείου», όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε ο Τύπος το «Μονόγραμμα».

Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της έκδοσης με τα χειρόγραφα & αυτόγραφα των τετρακοσίων πνευματικών ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας (όσων αυτοβιογραφήθηκαν μέχρι σήμερα), αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της ιστορικής και πλέον μακρόχρονης εκπομπής της ΕΡΤ. Τιμάται συμβολικά με την έκδοση αυτή η πνευματική Ελλάδα, οι σπουδαίες δημιουργίες των σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης και της επιστήμης. Παράλληλα καταγράφονται οι αξίες εκείνες που χαρακτηρίζουν το πνεύμα, την αντίληψη και τη συνείδηση του λαού μας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκδοση αυτή ως το Μονόγραμμα των Μονογραμμάτων.

Πρόκειται για ένα ευσυνείδητα φιλόπονο έργο, μια τοιχογραφία της σύγχρονης πολιτισμικής Ελλάδας, που φωτίζει, συμπληρώνει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο κάθε μια από τις 400 προσωπικότητες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το «Μονόγραμμα». Φιλοδοξεί η ειδική αυτή έκδοση να αποτελέσει έναν ακόμα φόρο τιμής σε κείνους που πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν και να υπηρετούν, σε πείσμα των καιρών, την Ελλάδα της δημιουργίας. Η ιδέα αυτή, το πόνημα του Γιώργου Σγουράκη, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, όπως και κάθε επεισόδιο της σειράς αυτοβιογραφιών που τρέχει στις οθόνες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Το «Μόνογραμμα», μια εκπομπή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα. Δικαίως της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της Δημόσιας Αξίας του τόπου μας, που δεν κουράστηκε στιγμή μετά από τόσα χρόνια, αντίθετα πλούτισε σε εμπειρίες και γνώση. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έρευνας, μελέτης και βασάνου πίσω από κάθε πρόσωπο που καταγράφεται και παρουσιάζεται στην οθόνη της ΕΡΤ. Πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Πρόσωπα που δημιούργησαν πολιτισμό, που έφεραν εντός τους πολιτισμό και εξύψωσαν με αυτό το «μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο» όπως είπε ο Γιώργος Σεφέρης «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου…».