ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Και ο Μόσιαλος διαψεύδει Άδωνη για τα rapid στην Αγγλία


Σε επικό αυτογκόλ εξελίσσεται ο... ανένδοτος που έχει κηρύξει ο υπουργός Ανάπτυξης για να μας πείσει ότι μόνο εκείνος γνωρίζει για την τιμολόγηση των rapid test στην Αγγλία. Μετά τη δημοσιογράφο του Bloomberg, τον κ. Γεωργιάδη διαψεύδει και ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics, με ανάρτησή του στο Facebook και χωρίς αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, ξεκαθαρίζει ότι τα rapid test είναι δωρεάν και διανέμονται από τα φαρμακεία μετά από αίτηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.«Κυκλοφορεί μια νέα λίστα με τιμές PCR και rapid test σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Στη λίστα αναφέρεται ότι τα rapid test κοστίζουν 30 λίρες στην Αγγλία. Δεν ισχύει. Είναι δωρεάν και διανέμονται από τα φαρμακεία μετά από αίτηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα PCR test δεν είναι δωρεάν» σχολίασε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με δημοσιογράφο του Bloomberg, η οποία τον διόρθωσε τρεις φορές.
Ο Αδ. Γεωργιάδης, έσπευσε να κάνει ένα tweet παραπέμποντας σε ένα δημοσίευμα που καταγράφει τις τιμές στη γηραιά ήπειρο. Έλαβε όμως ηχηρή διάψευση από δημοσιογράφο που ζει στη Βρετανία και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει εκεί.
Στο ρεπορτάζ αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα rapid test κοστίζουν 30 λίρες και δεν χορηγούνται δωρεάν.Δημοσιογραφος του πρακτορείου Bloomberg έδειξε αστραπιαία αντανακλαστικά και απάντησε στον υπουργό μέσω Twitter:
➤ «Όχι ότι εκπλήσσομαι, αλλά αυτό το άρθρο ισχυρίζεται λανθασμένα ότι τα τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζουν 30 λίρες το ένα. Είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για όνομα του Θεού, κάντε την έρευνά σας». Έγραψε η Λουκία Γυφτοπούλου.
➤ Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, αποδείχθηκε… αδιόρθωτος και συνέχισε την αντιπαράθεση γράφοντας «πρώτον, είμαι έκπληκτος γιατί δεν υπάρχει αναφορά για “self tests” σε αυτό το άρθρο και δεύτερον επειδή χθες ένας φίλος, το όνομά του στη διάθεσή σας, για να πετάξει από το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε 28 λίρες για το rapid test και αυτή ήταν η καλύτερη τιμή που βρήκε… Ίσως εσείς πρέπει να κάνετε έρευνα».
➤ Η δημοσιογράφος επανήλθε εξηγώντας ότι τα τεστ για πτήσεις από και προς Αγγλία γίνονται ιδιωτικά και πως τα rapid για το ευρύ κοινό διανέμονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρεάν. «Μπορούν να παραγγελθούν online ή να παραληφθούν από φαρμακείο, χωρίς κόστος» πρόσθεσε.
➤  Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε παρουσιάζοντας ένα link και γράφοντας «και εδώ το rapid πωλείται 30£, άρα μάλλον δεν είναι δωρεάν! Ας μην αντιδικούμε σε πράγματα τόσο εύκολα προσβάσιμα σε όλους μας! Σας ευχαριστώ καλή χρονιά».
➤ Για να εισπράξει στο τέλος ακόμη μια πληρωμένη απάντηση από την Λ. Γυφτοπούλου: Κύριε Γεωργιάδη, σας εξηγώ ποια είναι η πραγματικότητα στην Αγγλία. Τα rapid τεστ είναι δωρεάν για τους πολίτες και μας παρέχονται σε αφθονία. Δεν είναι θέμα debate, είναι δεδομένο.