ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Επέλαση της ΝΔ στην ΕΡΤ με αυξήσεις σε golden boys και νέες προσλήψεις γαλάζιων παιδιών


Ερώτηση για νέο κύμα «γαλάζιων» προσλήψεων, αυξήσεις στα golden boys και διολίσθηση της ΕΡΤ στην πλήρη αδιαφάνεια υπό τη διοίκηση Ζούλα - Γαμπρίτσιου, κατέθεσαν 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριου Κάτση Μάριου, και της Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Αναστασίας Γκαρά. 
Στην ερώτηση με θέμα: "Επέλαση της ΝΔ στην ΕΡΤ με αυξήσεις σε golden boys και νέες προσλήψεις γαλάζιων παιδιών" οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρουν:
"Αποκαλυπτικές παραδοχές για το τι επιφυλάσσει για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και τους πολίτες η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας, περιλάμβανε το μήνυμα απολογισμού της Διοίκησης της ΕΡΤ, για την χρονιά που πέρασε, το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα Documento στις 09.01.2022.
Με μια επιστολή, επιτομή αυταρέσκειας - από την οποία απουσιάζει έστω και ένα ψήγμα στοιχειώδους αυτοκριτικής - η διοίκηση Ζούλα-Γαμπρίτσιου ανακοίνωσε πως έρχεται κύμα «γαλάζιων» προσλήψεων, αύξηση μισθών στα golden boys και διολίσθηση στην αδιαφάνεια. Δεν πρόκειται για θάρρος ειλικρίνειας αλλά για θράσος αλαζονείας μιας και προφανώς η διοίκηση θεωρεί πως είναι στο απυρόβλητο και πως η ΕΡΤ αποτελεί τσιφλίκι της κυβέρνησης για να μοιράζει τα χρήματα του ανταποδοτικού τέλους σε φίλους, γνωστούς και κολλητούς.
Την ίδια στιγμή προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις μισθού στους υπαλλήλους της Δημόσιας Τηλεόρασης και παράλληλα καλεί τους χαμηλόμισθους εργαζομένους του ενιαίου μισθολογίου να υπογράψουν συλλογική σύμβαση με…δέλεαρ (πρωτοφανές για δημόσιο οργανισμό!) προπληρωμένες δωροκάρτες ως χριστουγεννιάτικο μποναμά!
Για τα δικά της παιδιά όμως αποδεικνύεται γαλαντόμα και ανακοινώνει την «αναπροσαρμογή των απολαβών των στελεχών της ΕΡΤ που έχουν θέσεις ευθύνης», χαρακτηρίζοντας την μάλιστα, «προφανή αναγκαιότητα». Επικαλείται δε, λόγους εξισορρόπησης με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να λέει λέξη για τα έμπειρα στελέχη της ΕΡΤ τα οποία έχει παραγκωνίσει γιατί δεν θεωρούνται αρεστά.
Βέβαια η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται να προσελκύσει μόνο στελέχη στην ΕΡΤ. Η επιστολή της διοίκησης αποτελεί προσκλητήριο «γαλάζιων» αδιαφανών προσλήψεων μαζικά, με το αμαρτωλό καθεστώς της «προσωπικής συνέντευξης». Δεκάδες προσλήψεις έχουν γίνει ήδη με τον τρόπο αυτό και κατά πως φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα εμπλουτισμού και ενίσχυσης κρίσιμων τομέων της ΕΡΤ με νέο, καταρτισμένο, προσωπικό με προσόντα και όρεξη να εργαστεί για την δημόσια ενημέρωση, τον πολιτισμό, την ποιοτική ψυχαγωγία και την στήριξη του αθλητισμού. Προσλήψεις όμως βάσει πραγματικών αναγκών, με διαφάνεια, ισοτιμία, με αναγνώριση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων και που θα καλύπτουν με επάρκεια πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΡΤ Α.Ε."

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως «πρόκληση» τις αναφορές σε «αμεροληψία» και «πλουραλισμό» υπενθυμίζοντας και τις δεκάδες περιπτώσεις στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη, κοψίματος ρεπορτάζ, λογοκρισίας, υποεκπροσώπησης κομμάτων, ακόμη και αναρτημένων οδηγιών να μην «παίξουν» συγκεκριμένα πλάνα (βλ. «κορωνοπάρτι» πρωθυπουργού στην Ικαρία).
Τέλος, επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει το παραμικρό για την πλατφόρμα του ERTFLIX που προοριζόταν για την ενημέρωση του απόδημου Ελληνισμού, παρότι έχει εξαγγελθεί από τη διοίκηση της ΕΡΤ 2 φορές μέχρι σήμερα.
Κλείνοντας, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνουν στον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Οικονόμου, τα εξής ερωτήματα:
  • Θα βάλει «φρένο» στις αυξήσεις των golden boys και στις αδιαφανείς προσλήψεις;
  • Θα αποτρέψει τις μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ΕΡΤ προχωρώντας παράλληλα στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας;
  • Μπορεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση βάζοντας «φρένο» στις απευθείας αναθέσεις;
  • Με ποιο τρόπο προτίθεται να εγγυηθεί ότι τηρούνται οι συνταγματικές επιταγές σχετικά με την ελευθερία του λόγου διασφαλίζοντας πως το δημοσιογραφικό έργο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν θα υφίσταται περιορισμούς και λογοκρισία;