ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Δημοσιογράφος του News247 κλήθηκε σε... ανωμοτί εξηγήσεις μετά από ρεπορτάζ για κατάληψη σε σχολείο


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως καλείται σε ανωμοτί κατάθεση δημοσιογράφος του News247, για παροχή εξηγήσεων σχετικά με ρεπορτάζ που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2020 και αφορούσε την κατάληψη της Ιωνιδείου Σχολής, στον Πειραιά.
Συγκεκριμένα η Εισαγγελία, μέσω του αρμοδίου αστυνομικού τμήματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κάλεσε τον δημοσιογράφο του NEWS 24/7, που κάλυψε την υπόθεση της κατάληψης της Ιωνιδείου με αφορμή κομμάτι που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτέμβριο του 2020 με τίτλο: «Συνομιλώντας με τους μαθητές ενός πρότυπου σχολείου του Πειραιά που τελεί υπό κατάληψη».
Ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος, κλήθηκε να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη σχετική εισαγγελική παραγγελία που ερευνά αν συντρέχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών περί ηθικής αυτουργίας στην τέλεση αδικήματος που προβλέπεται στο νόμο 2811/2000 (σ.σ. ο οποίος έχει καταργηθεί) και περί διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα.
Πράγμα που σημαίνει πως η Εισαγγελία ερευνά αν τα άρθρα και τα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν [σ.σ. μετά την κατάληψη (!)] προκάλεσαν την κατάληψη στο σχολείο.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, μιλώντας στο documentonews.gr ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κλήση του για ανωμοτί εξηγήσεις αποτελεί άλλη μία σαφέστατη ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πλήττεται βάναυσα.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Η κλήση μου από την Εισαγγελία του Πειραιά για ανωμοτί εξηγήσεις για σειρά ρεπορτάζ που έκανα στο NEWS24/7 αποτελεί άλλη μία σαφέστατη ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πλήττεται βάναυσα. Είναι πραγματικά αδιανόητο να καλείται από εισαγγελική αρχή δημοσιογράφος να παράσχει εξηγήσεις για θέματα όπως η κατάληψη ενός σχολείου και να κατηγορείται-εμμέσως-για ηθική αυτουργία. Ούτε τρομοκρατούμαστε φυσικά ούτε φοβόμαστε. Το 2022 δεν είναι 1950 όσο και αν κάποιοι νοσταλγούν τις παλιές εποχές».

H είδηση ότι ο δημοσιογράφος του NEWS 24/7 Νίκος Γιαννόπουλος κλήθηκε για ανωμοτί εξηγήσεις από την Εισαγγελία του Πειραιά προκάλεσε και την παρέμβαση του Νάσου Ηλιόπουλου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο twitter: "Για άλλη μια φορά η δημοσιογραφική έρευνα αντιμετωπίζεται ως έγκλημα. Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για ένα συνολικότερο κλίμα στοχοποίησης δημοσιογράφων. Η υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου είναι υπεράσπιση της δημοκρατίας".