ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

KEΔ: Θέλουν δυο μισθούς πίσω από τους εργαζομένους στην ΕΡΤ...


«Kαι τρίτο χαράτσι επιβάλλει η ΕΡΤ μειώνοντας τους μισθούς των δημοσιογράφων από την 1.1.2022, απειλώντας μάλιστα και την αναδρομική είσπραξη του για μια δεκαετία πίσω, γεγονός που αν ισχύσει οδηγεί σε απώλεια δύο μηνιαίων μισθών». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοσιογραφική παράταξη "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων" (ΕΣΗΕΑ) και συνεχίζει:
"Πρόκειται για παρακράτηση που θεωρητικά προορίζεται για το τ. ΤΠΔΥ, το οποίο όμως δεν υπάρχει (!) διότι έχει απορροφηθεί από το ενιαίο επικουρικό ταμείο και το οποίο δεν προβλέπει παροχές για τους δημοσιογράφους, αφού υπάγονται στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Ενισχύεται απλώς ο ΟΑΕΔ από τους εργαζόμενους που ήδη όμως πληρώνουν για την ανεργία.
Η καινούργια εργοδοτική πατέντα προβλέπει, με δέκα χρόνια καθυστέρηση, να επιβληθεί μια παλιά μνημονιακή αξίωση των δανειστών ( άρθρο 38 παρ 2β του Ν3986/2011),που ήδη σε άλλους κλάδους ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ πλέον. Αποτελεί όμως τέχνασμα απέναντι σε παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών στους ισολογισμούς της ΕΡΤ.
Σπεύδει έτσι να επιβάλλει το χαράτσι στους εργαζόμενους μήπως και θολώσει τα νερά ,ώστε να αποφύγει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ τους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα εκατομμύρια του ανταποδοτικού τέλους που οφείλει στην ΕΡΤ η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Μόνο στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 το ποσό από το ανταποδοτικό τέλος ,που δεν έχει καταβληθεί στην ΕΡΤ υπερβαίνει τα 100,9 εκ. ευρώ και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η επισήμανση των ελεγκών ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν πρόλαβε, όπως σημειώνεται, να ειδοποιήσει τους οφειλέτες!..., ώστε να βεβαιωθεί ως έσοδο σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, παρόλο ότι και αυτή είναι στα μέτρα των παρόχων που οφείλουν τα εκατομμύρια.
Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τις ανάλγητες εργοδοτικές πρακτικές της διοίκησης της ΕΡΤ που συνεχίζει να αυθαιρετεί με τη συνενοχή της σύμπραξης των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που βάζουν πλάτη για τα εργοδοτικά και άλλα κέντρα.
Δεν θα φορτωθούν όμως οι εργαζόμενοι τα χρέη της διαπλοκής στην ΕΡΤ. Είναι κι αυτός ένας ακόμη κρίσιμος λόγος για Αλλαγή στην ΕΣΗΕΑ.
10/01/2022
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"