ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Τα κρίσιμα 5 λεπτά για την μετάδοση του κορωνοϊού


Ο κορωνοϊός χάνει το 90% της ικανότητάς του να μας μολύνει μέσα σε πέντε λεπτά από τη στιγμή που μεταφερθεί στον αέρα. Αυτό δείχνουν οι πρώτες προσομοιώσεις κόσμο για το πώς επιβιώνει ο ιός στον εκπνεόμενο αέρα.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ο Guardian αναδεικνύουν εκ νέου την κρισιμότητα της μετάδοσης του Covid στη μικρή εμβέλεια, με τη φυσική απόσταση και τη χρήση μάσκας να είναι πιθανότατα τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μόλυνσης. Ο εξαερισμός, αν και εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο, είναι πιθανό να έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης είναι όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον», εξηγεί με απλά λόγια ο καθηγητής Jonathan Reid, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αερολυμάτων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της μελέτης.
«Όταν απομακρύνεσαι, όχι μόνο αραιώνει το αερόλυμα αλλά είναι επίσης λιγότερος μεταδοτικός ο ιός επειδή χάνει τη μολυσματικότητά του, ως αποτέλεσμα της παρόδου του χρόνου».